PODIJELI

Do 2022. godine trebalo da bude završena cesta Neum-Stolac koja će povezati more u BiH sa ostatkom zemlje i prepoloviti vrijeme putovanja na ovoj dionici, prenosi Faktor.

U okviru projekta izgradnje magistralne ceste Neum-Stolac, u toku su radovi na dionici Stari Neum-Kiševo-Broćanac. Radi se o završetku radova na poddionici Stari Neum-Babin Do (5,3 km), izgradnji ceste na poddionici Babin Do-Oštrovac (1,7 km) i tunela Oštrovac (190 m). A tu je i izgradnja ceste na poddionici Oštrovac-Broćanac u dužini od pet kilometara.

Očekivani završetak radova je februar iduće godine.

– Kad se okončaju ovi radovi bit će izgrađeno 12 kilometara ceste. U pripremi je ugovor za izvođenje radova na lotu 4 – poddionica Prapratnica–Hutovo (2,5 km ), uključujući i tunel Žaba (975 m) za koji je nedavno potpisan ugovor. Očekivani početak radova je septembar 2018. godine. Na ostalim poddionicama u toku je postupak eksproprijacije – rekli su za Faktor u JP Ceste FBiH.

Dodaju da početak radova na svakoj dionici ovisi o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i pribavljanju urbanističko-tehničke dokumentacije, odnosno građevinske dozvole.

– Planirani period implementacije ovog projekta je četiri godine, tako da je očekivani završetak svih radova na ovoj cesti 2022. godina. Uvažavajući činjenicu da je postojeća cesta Neum-Stolac širine tri metra sa elementima trase za brzinu maksimalno 40 km/h, a da je nova cesta projektirana sa elementima trase za brzinu 80km/h i kraća za pet kilometara, možemo zaključiti da će se vrijeme putovanja od Neuma do Stoca skratiti za više od 50% – rekli su Faktoru u ovom preduzeću.

Podsjećanja radi, radovi na projektu se finasiraju kreditnim sredstvima međunarodnih finansijskih institucija EIB+WB (Evropske investicijske banke i Svjetske banke), odobrenim kroz Program modernizacije magistralnih cesta u FBiH, i to za tri dionice. Za završetak radova na dionici Kiševo–Broćanac predviđena sredstva su u iznosu 6,61 mil EUR.

Ukupno sedam poddionica

Izgradnja dionice Broćanac–Cerovica će koštati 21,46 mil EUR, a dionice Cerovica–Drenovac 12,79 mil EUR.

– U cilju efikasnije realizacije projekta, uvažavajući kompleksnost rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i pribavljanja urbanističko-tehničke dokumentacije, bez koje nije moguće pristupiti izvođenju radova na terenu, a vodeći računa o tehničkim aspektima realizacije projekta, svaka od navedenih dionica je podijeljena na poddionice (kod nabavke na lotove). Dakle, imamo ukupno sedam poddionica (sedam lotova) – ističu.

Eksprorijacija se finansira sredstvima JP Ceste FBiH i Vlade FBiH, prenosi Faktor.