Večernjakov pečat: Adisa Tufo – Ponos Bosne i Hercegovine

Večernjakov pečat: Adisa Tufo – Ponos Bosne i Hercegovine

27
0
PODIJELI

U Mostaru je sinoć održano 18. izdanje “Večernjakovog pečata”, na kojem je odato priznanje pojedincima koji su svojim radom, zalaganjem, promovisanjem pozitivnih vrijednosti doprinijeli kulturnom, društvenom i političkom razvoju BiH.

Ovogodišnji Večernjakov pečat otvorila je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović kazavši kako je Bosna i Hercegovina izvor ljudi s kojima se svi ponosimo: “Dobrota, plemenitost i humanost temelj su svakog uspjeha i napretka. Večeras ističemo ljude koji nas upućuju na istinske ljudske vrijednosti i uče kako u zajedništvu možemo živjeti naše različitosti.”

Uspješna bh. poduzetnica iz Sarajeva, generalna direktorica kompanije ČIP sistemi, te dobitnica niza prestižnih priznanja, Adisa Tufo, dobitnica je Pečata “Ponos Bosne i Hercegovine – pothvat”. Tufo nije samo unaprijedila poslovanje svoje kompanije, ona djeluje i u cijelom svom okruženju, ali i globalno i njeno djelovanje i društveni aktivizam imaju odjeka na cijelom Balkanu.
“Par minuta prije uručenja nagrade, nisam uopće znala da će ona stići u moje ruke i da sam ja jedna od osoba čiji je rad i aktivizam tako snažno odjeknuo u BiH i regionu. Zaista mi mnogo znači. Jako sam uzbuđena i radosna zbog svega. Zahvaljujem se Večernjem listu. Iza mene je jedna fenomenalna noć. Sigurna sam da je ovo što se večeras dešava u Mostaru – jedno veliko more pozitivne energije – jedan od najboljih načina da Bosna i Hercegovina zaista postane bolje mjesto za život”, poručila je svim gostima Adisa Tufo.

Uz Adisu Tufo, dodjelu priznanja kao ličnosti godine dobili su igrači hrvatske nogometne reprezentacije, a koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine, na čelu sa Zlatkom Dalićem, selektorom. Večernjakov pečat obilježile su uspješne, posebne i nadasve velike ličnosti koje svojim djelima ostavljaju pozitivan “trag” u bosanskohercegovačkom društvu. Te je za kategoriju “Ponos BiH za humanist” nagrada pripala Senaidu Išeriću, Dane Vasić i Daut Tihić su nagrađeni u kategoriji “Ponos BiH Uspjeh”, za međureligijski dijalog nagrađene su sestra Blanka Jeličić i mualima Sejda Mujić-Kevrić, lokalnim liderima proglašeni su gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, za znanost nagradu su odnijeli Zoran Tomić, Rifat Škrljelj i Radoslav Gajanin, Mate Bulić za 40 godina uspješnog rada dobio je priznanje za životno djelo, dok je Mirza Teletović nagrađen kao sportista godine, u kategoriji “Naše gore list” Večernjakov pečat pripao je Ivici Nuiću,  lobistom godine proglašen je Petar Dafi, šef misije USAID-a u BiH, a Zdravko Čolić, inače i specijalni gost ovogodišnje dodjele dobio je priznanje za doprinos kulturi.

Glavnom uredniku “Večernjeg lista” Draženu Klariću uručena je posebna čestitka povodom 60. rođenanda Večernjeg lista, s više od hiljadu potpisa.