Uručene plakete najznačajnijim stranim investitorima u BiH za 2019

Uručene plakete najznačajnijim stranim investitorima u BiH za 2019

23
0
PODIJELI

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) organizirala je 27. februara 2020. godine u Sarajevu manifestaciju pod nazivom „Izbor najznačajnijeg investitora u BiH za 2019. godinu” koju tradicionalno organizira već dugi niz godina.

Cilj manifestacije je odavanje priznanja stranim investitorima koja su zasnovana na njihovom doprinosu ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine, zapošljavanju bh. građana, te rastu svih ostalih ekonomskih indikatora ostvarenih po osnovu ulaganja u našu zemlju.

Prisustvo stranih investitora u zemlji šalje poruku da je BiH zemlja u kojoj je ulaganje stranog kapitala sigurno i rentabilno, te doprinosi poboljšanju imidža BiH kako u poslovnom tako i u političkom smislu.


S tim u vezi bitno je napomenuti da Bosna i Hercegovina nastavlja pozitivan trend kada je u pitanju porast direktnih stranih investicija.

Naime, u prvih 9 mjeseci 2019. godine prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine realizovano je 861,1 miliona KM direktnih stranih investicija u BiH (DSI), što je već nadmašilo iznose investicija u 2017. i 2018. godini, koje su  sa oko 800 miliona KM takođe bile rekordne u posljednjih desetak godina. Inače, posljednje tri godine su najjače po investicijama od velike ekonomske krize 2008. godine i nagovještavaju bolje dane za investicije u BiH. U odnosu na isti period 2018. godine povećanje iznosi oko 29%, što, kad se uzme u obzir da je potrebno proknjižiti još investicije za posljednja 3 mjeseca 2019. godine daje realne šanse da se iznos DSI u Bosni i Hercegovini poveća na milijardu KM. 

Priznanja za ulaganja u 2019. godini, dodijeljena u organizaciji FIPA-e, dobilo je deset firmi iz različitih proizvodnih sektora, sa ukupno investiranih 405 miliona KM i zaposlenih 4455 radnika.

Laureati ovogodišnjeg “Izbora najznačajnjeg investitora” u BiH su:

 1. Ella Textile doo, Calzedonia Group – Gradiška
 • HIK-SM d.o.o. Sanski Most
 • dm drogerie markt d.o.o. Sarajevo.
 • Bosmal Arjaan by Rotana – Sarajevo
 • Eastern Mining d.o.o. Sarajevo
 • An Adriatic Metals 
 • Delta Real Estate – Banja Luka
 • PASS d.o.o. Bijeljina
 • PMP Jelšingrad a.d. Gradiška
 • Elsta Mosdorfer Bosnia – Živinice
 • Sinkro d.o.o. Sarajevo

Agencija za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hecegovini – FIPA će zajedno s ostalim nadležnim institucijama u BiH i u narednom periodu davati doprinos unapređenju poslovnog ambijenta, a samim tim i poboljšanju konkurentnosti zemlje i povećanju stranih investicija u BiH.