Udruženje poslodavaca KS predložilo mjere za ublažavanje posljedica koronavirusa

Udruženje poslodavaca KS predložilo mjere za ublažavanje posljedica koronavirusa

36
0
PODIJELI

Udruženje poslodavaca Kantona Sarajevo objavilo je da iskazuje svoju punu spremnost za pružanje pomoći nadležnim organima u Kantonu za iznalaženje rješenja i donošenje hitnih mjera kako bi se smanjili negativni efekti koronavirusa koji će dovesti do značajnog smanjenja likvnidnosti privrednih subjekata i ugrožavanja velikog broja radnih mjesta.

U tom cilju, Udruženje predlaže uspostavljanje i osiguravanje nesmetanog transporta roba, ugovaranje nabavke osnovnih životnih potrepština i povećanje robnih rezervi u cilju smanjenja panike u društvu.

Među predloženim mjerama je i suspenzija različitih poreza i parafiskalnih nameta na period trajanja vanrednog stanja uz pripremu mjera kojima bi se taj teret što bolje rasporedio poslije normalizacije stanja, te interventna pomoć proizvođačima sredstava za dezinfekciju da povećaju proizvodnju.

Udruženje poslodavaca KS traži i primjenu jednakih mjera i standarda u prevazilaženju posljedica krize kada su u pitanju statusi i primanja radnika u javnom i privatnom sektoru u vremenu trajanja krize, saopćeno je iz tog udruženja.

Izvor: FENA