PODIJELI

Goethe-Institut organizira kreativne radionice i čitanje priča pod imenom „Škrinjica mašte“, namijenjene djeci od 3 do 7 godina. Radionice se održavaju svake srijede u 18:00 sati u ugodnoj atmosferi biblioteke Goethe-Instituta u ulici Maršala Tita 28/IV. Cilj radionica je poticanje čitanja kod djece najmlađe dobi, razvijanje ljubavi prema čitanju, razvijanje mašte, kreativnosti i promovisanje dječijeg stvaralaštva.

”Goethe-Institut tokom dugogodišnjeg rada u Bosni i Hercegovini različitim projektima aktivno radi na promociji kulture čitanja, a nju posebno želimo razvijati i njegovati kod djece od najranije dobi. Zbog toga već nekoliko godina organiziramo radionice kreativnog karaktera kako bi djeci približili svijet knjige. Održavaju se tokom cijele godine i pružaju mogućnost djeci da se u jednoj vedroj atmosferi druže sa svojim drugarima te kroz zabavu i igru nauče kreativno izražavati svoj lični doživljaj“, kazala je Amira Zvizdić, koordinatorica za informacije i biblioteku Goethe-Instituta.

Radionice se realiziraju u saradnji s Udruženjem za promoviranje i poticanje kreativnosti djece i približavanje umjetnosti djeci i mladima „Djetlić“ .

,,Učešće je besplatno za svu djecu, a radionice se održavaju se na bhs jeziku. Stoga pozivamo sve dječake i djevojčice kao i njihove roditelje da nam se pridruže u našem maštovitom svijetu punom smijeha i zabave“, kazala je Suzana Dedić, predsjednica Udruženja “Djetlić’’i voditeljica radionica.

Brojna istraživanja pokazuju da je čitanje djetetu od najranije dobi jednako važno za njegov razvoj kao i briga o njegovim osnovnim potrebama kao što su hrana, odmor, igra i sl. Iako u početku djeca nisu u potpunosti fokusirana na čitanje te će radije odabrati vizuelno atraktivnije sadržaje i tehnologije, čitanje ipak treba biti aktivan dio njihovog života. Ukoliko pronađemo atraktivan sadržaj i formu koja se djeci sviđa, čitanje će se samo po sebi pretvoriti u avanturu u koju će se djeca željeti svakodnevno upuštati. Čitanje djeci obogaćuje vokabular, proširuje vidike, jača socijalnu osjetljivost i samopouzdanje, nudeći im istovremeno nova saznanja o svijetu i o njima samima. S druge strane, roditelji čitanjem svojoj djeci čine jednu od najvažnijih stvari, pripremaju im temelje za njihova akademska ostvarenja.

Više informacija o radionicama potražite na http://www.goethe.de/bih