Prvi put u Srbiji – Instant plaćanje mobilnim telefonom

Prvi put u Srbiji – Instant plaćanje mobilnim telefonom

18
0
PODIJELI

Guverner Narodne banke Srbije, dr Jorgovanka Tabaković, obavila je u Mercator hipermarketu u Beogradu prvu transakciju instant plaćanja u Srbiji IPS QR kodom Narodne banke Srbije i pokazala kako u praksi funkcioniše instant plaćanje upotrebom mobilnog telefona.

Mercator-S je na ovaj način, kao inicijator IPS QR kod sistema plaćanja, razvio rješenje direktnog povezivanja dva sistema, banke i trgovca, koje je danas jedno od tehnološki najnaprednijih u Evropi. Instant plaćanje mobilnim telefonom na prodajnom mjestu trgovca upravo zato predstavlja najsavremeniju uslugu plaćanja koja svim potrošačima daje mogućnost da kupovinu obave na siguran, brz i jednostavan način, bez gotovog novca ili platnih kartica.

Guverner Narodne banke Srbije dr Jorgovanka Tabaković istakla je da ova transakcija predstavlja rezultat jednog od najvećih projekata koji je Narodna banka Srbije ikada sprovela i dokaz da je napornim radom i uz primjenu najsavremenijih tehnologija moguće ostvariti nešto na čemu mogu da nam pozavide i najrazvijenije zemlje Evrope i svijeta. Primjer za to su instant plaćanja na prodajnim mjestima koja danas postaju realnost u Srbiji.

„Unaprijeđene aplikacije za mobilno bankarstvo sada omogućuju da putem IPS sistema Narodne banke Srbije izvršite instant plaćanje robe i usluga kod trgovaca koji prihvataju ova plaćanja. Danas je to najveći trgovinski lanac u Srbiji, Mercator-S sa preko 320 prodajnih objekata Roda, Idea i Mercator, u saradnji sa domaćom Bankom Poštanskom štedionicom. Oni su prepoznali prednosti ovog načina plaćanja – niske troškove i trenutni prijenos i raspoloživost novca“, rekla je guverner Tabaković.

Violeta Kovačević, izvršni direktor finansija u kompaniji Mercator-S, naglasila je da su ključni faktori diferencijacije te kompanije oduvijek bile inovacije i dodatni benefiti koje daje potrošačima.

„Najveća vrijednost ove usluge je u tome što je ona za kupca brza, jednostavna i sigurna. Za realizaciju kupovine u našim IDEA, Roda i Mercator radnjama više nam nisu potrebni ni novac, ni platna kartica, već samo mobilni telefon i aplikacija banke kod koje imamo otvoren račun. S obzirom na to da živimo u vremenu konstantnih promjena koje nam pružaju nove tehnologije, očekujemo da instant plaćanje putem mobilnog telefona vrlo brzo postane naša svakodnevna navika za bržu i jednostavniju kupovinu”, rekla je Violeta Kovačević.