Promjena CVM limita za plaćanje Mastercard karticama – BiH

Promjena CVM limita za plaćanje Mastercard karticama – BiH

126
0
PODIJELI

U vreme pandemije virusa COVID-19 važno je fokusirati se na zdravstvene i sigurnosne prednosti koje digitalna plaćanja donose kako bi se u što većoj meri ispoštovala obaveza društvenog distanciranja i mera karantina širom sveta. Ovo podrazumeva olakšice prilikom kupovine i plaćanja računa zbog čega i cela platna industrija promoviše digitalno bankarstvo, online i beskontaktna plaćanja, da bi se odlazak u banke i na prodajna mesta sveo na minimum i izbegao fizički kontakt među ljudima.

U skladu sa tim i prateći praksu koja je sprovedena u 29 zemalja koje su već promenile CVM limite, od 15. aprila 2020. godine CVM limit za beskontaktno plaćanje Mastercard karticama u Bosni i Hercegovini biće povećan sa 30 BAM na 60 BAM.

U prethodnom periodu korisnici i trgovci su u prepoznali i usvojili beskontaktna plaćanja kao sigurniji, jednostavniji i brži način plaćanja, pa danas 77% kartica na tržištu ima mogućnost beskontaktnog plaćanja, dok beskontaktne transakcije čine 58% svih transakcija.

Ovo predstavlja važan trenutak za bezbednije i samim tim veće korišćenje kartičnih plaćanja u odnosu na gotovinu kao i brže usvajanje mobilnih plaćanja kao sledećeg koraka u platnoj evoluciji, sa ciljem stvaranja novih korisničkih navika.

U trenutnim okolnostima, u kojima su bezbednost i zdravlje ljudi na prvom mestu, Mastercard podržava centralizovanu (daljinsku) izmenu CVM limita na prihvatnoj mreži, gde god je to tehnički moguće. Prema analizi koja je izvršena pre donošenja odluke o izmeni, utvrdjeno je  da više od 65% terminala u Bosni i Hercegovini podržava ovaj način tehničke izmene.

Tokom procesa izmene, naš tim vam je na raspolaganju, stoga vas pozivamo da nam se obratite ukoliko imate bilo kakvih pitanja. U prilogu je announcement kojim je ova izmena propisana, kao i dokument koji sadrzi informacije o izmenjenom limitu za svako trziste.