PODIJELI

Općina Novi Grad Sarajevo ove je godine za relizaciju projekta “Obuka, dokvalifikacija i prekvalifikacija nezaposlenih osoba za poznatog poslodavca” izdvojila 200.000 KM.

Riječ je od jednoj od devet poticajnih mjera, koje ova lokalna zajednica provodi putem Službe za privredu i lokalni ekonomski razvoj s ciljem razvoja privrede i povećanja zaposlenosti na svom području.

Osamdeset četiri mlade osobe koje se nalaze na evidenciji Biroa za zapošljavanje, imat će priliku da prođu šestomjesečnu obuku u firmama koje su ispunile uslove javnog poziva, a potom i da steknu prvo radno iskustvo u različitim oblastima počev od trgovine, prodaje, hotelijerstva do proizvodne djelatnosti, navodi se u saopćenju općine.

Ugovore o sufinansiranju troškova obuke i prekvalifikacije nezaposlenih osoba sa predstavnicima osam firmi potpisao je Džemaludin Kahrović, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za privredu i lokalni ekonomski razvoj. Riječ je o firmama Tareq Hospitality, Adriatic osiguranje, Centrotrans Eurolines, Credibil Company, Robot General Trading, Brojler, Securitas i Gramar.

Ovih osam poslodavaca će u narednom periodu sa Biroa za zapošljavanje Novi Grad, u skladu sa vlastitim procedurama, angažirati 84 nezaposlene osobe koje će proći obuku, a nakon toga će minimalno šest mjeseci provesti u radnom odnosu. Ova mjera se provodi drugu godinu, a nastala je na inicijativu privrednika koji imaju učešće u Privrednom savjetu Općinskog načelnika, a koji su primjetili problem nedostatka kvalifikovane radne snage za poslove koji su neophodni da se svakodnevno izvršavaju – izjavio je Kahrović.

Dodao je da je kroz ovu mjeru prošle godine, 40 osoba prošlo obuku i zadržano je na radnim mjestima. Ove godine je veći interes, tako da će u prvom javnom pozivu 84 osobe proći kroz obuku, a s obzirom na to da je u toku i drugi javni poziv koji je otvoren do kraja augusta, očekivanja su da će više od 100 osoba proći obuku prekvalifikacije za nova radna mjesta.

(eKapija)