Okončana izrada Bijele knjige bankarskog sektora BiH: „Aktuelna problematika bankarskog sektora i...

Okončana izrada Bijele knjige bankarskog sektora BiH: „Aktuelna problematika bankarskog sektora i prijedlog rješenja“

52
0
PODIJELI

Udruženje banaka Bosne i Hercegovine (UBBiH) okončalo je izradu prvog izdanja”Bijele knjige” koja na studiozan način obrađuje najaktuelnije otvorene teme poslovnog bankarstva u Bosni i Hercegovini.

Prema riječima predstavnika izdavača, Bijela knjiga nastala je kao plod intenzivne i vrlo široke saradnje svih zainteresiranih segmenata bankarskog sektora, od teoretičara, univerzitetskih profesora, preko istaknutih bankara i radnika u bankarstvu do sektora privrede i građana kao glavnih korisnika bankarskih usluga. Ovaj jedinstveni i sadržajem bogati dokument plod je višedecenijskog iskustva i suočavanja sa brojnim otvorenim pitanjima koja traže kvalitetne odgovore. Stoga je već najavljen kao istinska praktična pomoć bankarskom sektoru i doprinos njegovom uspješnijem praćenju razvojnih trendova.

Kroz jasno markiranje aktuelnih pitanja vezanih za poslovanje banaka, prvenstveni zadatak Bijele knjige je dati relevantne informacije o bankarstvu u Bosni i Hercegovini i potaknuti pozitivna profesionalna razmišljanja o unapređenju bankarskog poslovanja u našoj zemlji.

Promocija Bijele knjige Udruženja banaka BiH bit će održana 3.decembra ove godine u Sarajevu a najavljeno je da će skup uvodnim izlaganjima otvoriti guverner Centralne banke BiH Senad Softić i rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH, Andrew Jewel. Prema najavljenom programu promocije, predstavnici UBBiH predstavit će aktuelni trenutak bankarskog sektora u BiH, te pojasniti smisao Bijele knjige, a pažnju će svakako privući i panel diskusija u u kojoj će učestvovati brojni eminentni stručnjaci i predstavnici iz privrede, novinarstva, bankarstva i obrazovanja.