PODIJELI

Predstavnici poslovnog portala Indikator.ba  uručili su danas priznanja za najbolje poteze u turizmu u sezoni Ljeto 2018 na prigodnoj svečanosti koja je uz prisustvo  predstavnika ministarstava , zvaničnika općina  Kantona Središnja Bosna I drugih zvanica održana u punoj konferencijskoj sali hotela Bank u Kiseljaku.

Urednik portala Indikator.ba Borivoje Simić I vođa projekta Hajdar Arifagić uručili su priznanja- plakete Valentinu Barbiću, vlasniku kompanije Bar Floor i hotela Bank u Kiseljaku, te predstavnici Privredne komore Republike Srpske Vinki Mićić, koja je priznanje primila u ime Klastera zdravstvenog turizma Republike Srpske. Zbog spriječnosti iz objektivnih razloga, priznanje predstavniku Oćine Cazin nije uručeno, te će to biti učinjeno naknadno.

Urednik portala Indikator.ba Borivoje Simić kazao je u uvodnom obraćanju da je izbor najboljih poteza za Ljeto 2018. godine portal Indikator.ba obavio uz stručnu konsultantsku pomoć vanredne profesorice Sveučilišta Dubrovnik dr. Ivane Pavlić, a podršku projektu pružio je i prof. dr. Obren Gnjato, dekan Visoke škole za turizam i hotelijerstvo Trebinje.

– Naš projekat,  nezavisan i neprofitan, smatramo bitnim u vrijeme kada se Bosna i Hercegovina suočava sa izazovima odliva ljudskog potencijala i nedostatka kvalifikovanih kadrova, a što je evidentno i u turizmu, te smo prema sugestiji konsultantice dr Pavlić pri izboru najboljeg poteza vrednovali projekte koji će zaustaviti depopulaciju prostora i obezbijediti održivi razvoj, te omogućiti otvaranje novih radnih mjesta, kazao je Simić.

U obraćanju učesnicima ceremonije, Dragan Martić, iz MInistarstva gospodarstva Kantona Središnja Bosna (KSB), kazao je da je Vlada KSB prepoznala turizam kao vrlo značajnu gospodarsku granu i svake godine odvaja značajna sredstva za njen razvoj.

-Značajnu pozornost dajemo i izradi planskih dokumenata razvoja turizma, a kojima želimo da utvrdmo jasne ciljeve i viziju budućeg razvoja turizma na prostoru Kantona. U to ime mi smo već uradili strategiju razvoja turizma gdje smo jasno rekli koje vidove turizma želimo, na kojim destinacijama, i na koji način doći do rezultata. Osim toga, mi smo donijeli i master planove, za pojedine regije. Dva od tri master plana su donesena, a treći je u fazi izrade. Također, svake godine značajna sredstava dajemo za razvoj turizma i mislimo da je naročito za gospodarstvenike koji se bave turizmom to pozitivna stvar i imamo njihovu značajnu zahvalnost i odobravanja, kazao je Martić.

On je naglasio važnost promidžbe u razvoju turizma i “ovo što je portal Indikator.ba uradio mi iz Ministarstva podržavamo i smatramo da uz bogatstvo i prepoznatljivo kulturno-povijesno naslijeđe, uz dobru marketinšku promociju svih naših potencijala na prostoru čitavog Kantona, trebamo očekivati značajnije rezultate”.

Obrazlažući dodjelu priznanja dobitnicima, vođa projekta Hajdar Arifagić kazao je da su bila u  konkurenciji 122 poteza, odnosno poslovne odluke i aktivnosti kompanija, institucija, turističkih zajednica i drugih djelatnika u turizmu, a da su tri najbolja odabrana uz pomoć konsultanata na projektu.

–              Jako puno informacija bilo je vezano za statističke podatke: koliko je neko imao noćenja, koliko je gostiju privukao… Prateći te podatke, grad Jajce je možda napravio najveći procenat rasta gostiju u odnosu na prošlu godinu, ali u Jajcu nismo zabilježili ništa novo što bi pobudilo našu pažnju, istakao je Arifagić.

On je naveo da je osnivanje klastera zdravstvenog turizma u RS nagrađeno zato što je  definiran prioritetni proizvod, zdravstevni turizam, koji se može isključivo razvijati po načelu održivosti, a  istovremeno je utvrđen profil posjetitelja koji bi tu trebali dolaziti, realizirana je investicija u više banja na različitim lokacijama što je objedinilo cjelokupnu ponudu i formiralo integrirani turistički proizvod s istom tematikom, a iz svega toga proizlaze pozitivni, izravni, neizravni i inducirani učinci na cijeli klaster.

Hotel sa četiri zvjezdice Bank u Kiseljaku, a kojega se ne bi postidjeli ni veći urbani centri, dobio je nagradu jer je posebno značajan za regiju, zasniva se na održivom i potpuno novom pristupu razvoju turizma i usmjerenosti ka savremenijem razvoju u posebnom tržišnom segmentu

Kada je riječ o Općini Cazin, Arifagić je istaknuo da je ova loklna zajednica donijela strategiju razvoja  koja je i implementirana, što je rijedak slučaj.  Takođe, ova Općina je nagrađena I zato što je stvorila preduslove za izgradnju savremenog hotela u centru grada i pokrenula rekonstrukciju Berksovog dvorca u sklopu starog grada Ostrožac, kulturno-istorijskog spomenika visoke vrijednosti sagrađenog 1286.godine.

Zahvaljujući se u ime dobitnika, Ana Barbić iz obiteljskog biznisa porodice Barbić, kazala je da je Hotel Bank perjanica kompanije Bar Floor, a građen je dvijr i po godine uz dosta truda, vremena i ljubavi, ali i puno ulaganja.

– Valentino Barbić  je uložio puno ljubavi i pomaže kao malo ko ovdje, ostavljajući i srce i dušu za ovaj grad, te zapošljava puno radnika i mnogim porodicama omogućava egzistenciju i zadržava ih ovdje u Kiseljaku, kazala je Ana Barbić.

Načelnik Općine Kiseljak Mladen Mišurić-Ramljak izrazio je zahvalnost obitelji Barbić na hrabrosti da u teškim gospodarskim i političkim vremenima investira na području Općine Kiseljak.

– Lokacija gdje je sada hotel prije tri godine nije bila simbol Kiseljaka, nije bilo nešto na što smo mogli biti ponosni ( bilo je smetljište). Valentino i Klement (njegov brat) su uložili puno truda,  vremena i finansijskih sredstava i oplemenili ovaj prostor, kazao je Mišurić Ramljak.

Napomenuo je da je Kiseljak na prostorima bivše Jugoslavije do 90-ih godina bio prepozantljiv po banjskom turizmu, ali da to zbog neriješnog spora oko nekadašnjeg Hotela Dalmacija sada nije slučaj.

-To je bolna tačka kada je riječ o Općini Kiseljak, revitalizacija hotela Dalmacija i vraćanje na poziciju gdje smo bili prije 90-ih godina. Nadamo se da ćemo našu lokalnu trakavicu uskoro završiti, da ćemo naći investitora koji će uložiti u devastirani objekat hotela i da će Kiseljak ponovo biti prepoznatljiv kada je u pitanju zdravstveni turizam, kazao je Mišurić Ramljak te  izrazio zadovoljdtvo što je susjedna općina Fojnica nastavila razvijati zadravsteni turizam, a čiji je načelnik  Sabahudin Klisura također prisustvovao svečanosti.

Uz hotel Bank koji je prihvatio ulogu domaćina, ceremoniju uručenja priznanja sponzorski je podržala kompanija drogerie markt d.o.o. Sarajevo,  koja je ujedno i obezbjedila prigodne poklone laueratima.