PODIJELI

Nakon višedecenijskog čekanja izgradnja Prve transverzale u Sarajevu konačno bi mogla početi, izjavio je nakon jučerašnjeg obilaska ove trase Mirza Hulusić, direktor Zavoda za izgradnju KS-a.
On je rekao da su već odobrena i inicijalna sredstva kako bi radovi započeli, a sve ostalo će se rješavati fazno. Dodao je da se radi o višemilionskom projektu.

Inače, Prva transverzala kao projekat je aktuelna od 1979. godine.

  • Taj projekat povezuje Grbavicu, odnosno Južnu longitudinalu od Zagrebačke ulice, preko mosta na Miljacki, između dva muzeja sa Vogošćom, odnosno Jošaničkom petljom, a prolazi pored Željezničke stanice, fabrike Bosnalijek, iza naselja Šip tunelom ulazi u Vogošću, pored Vogošće prolazi i kopča grad sa Jošaničkom petljom. Na trasi Prve transverzale planirana je i trasa tramvajskog saobraćaja što je jako bitno, jer će tramvajski saobraćaj povezati i druge urbane sredine sa centrom grada i infrastrukturom – rekao je Hulusić.

Zavod za izgradnju KS-a unazad nekoliko mjeseci pokušava da intenzivira radove, rekao je Hulusić, i napomenuo da od kada postoji institucija planiranja u Sarajevu, Prva transverzala je trasa koja nije nikada promijenjena.

Dodao je da je posljednja i jedina aktivnost na Prvoj transverzali bila eksproprijacija dvije kuće 2008. godine i do unazad dva mjeseca za ovu trasu nije bilo novca.

  • Prije nekoliko dana smo uspjeli odlukom Vlade, Skupštine KS-a i odlukom Zavoda za planiranje obezbijediti inicijalni iznos od 5 mil KM samo za rješavanje imovinsko-pravnih pitanja i 15 mil KM za istu namjenu u vrijednosti nekretnina, odnosno stanova koje Zavod posjeduje. U toku ove građevinske sezone počet će radovi na drugom dijelu transverzale od Rondoa na Šipu do ulaza u tunel – kazao je Hulusić.

Procijenio je da je samo za rješavanje imovinsko-pravnog pitanja potrebno 53 mil KM, a za implementaciju kompletnog projekta prema procjenama oko 150-160 mil KM.

(eKapija)