Izjava Ureda rezidentnog predstavnika MMF-a u Bosni i Hercegovini

Izjava Ureda rezidentnog predstavnika MMF-a u Bosni i Hercegovini

38
0
PODIJELI

U svjetlu nedavnih poziva za korištrenjem sredstava iz Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBH) u borbi protiv krize izazvane koronavirusom, Ured rezidentnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda u Bosni i Hercegovini želio bi dati sljedeću izjavu:

“Valutni odbor Centralne banke BiH služio je dobro Bosni i Hercegovini više od dvije decenije, doprinoseći niskoj inflaciji, finansijskoj stabilnosti i povjerenju u valutu. Prema valutnom odboru, sredstva CBBH – njene devizne rezerve—moraju pokrivati najmanje 100 posto domaće valute u opticaju. Na taj način se osigurava fiksni kurs razmjene konvertibilne marke i eura. Svaki pokušaj da se devizne rezerve Centralne banke koriste u fiskalne svrhe bi narušio valutni odbor, predstavljao bi prijetnju po finansijsku stabilnost i rizik za nastanak značajnih inflatornih kretanja. Ovakvi pokušaji podrivaju sidro makroekonomske stabilnosti i treba ih izbjegavati u bilo koje vrijeme, pogotovo u kriznim situacijama.”

„Dok se BiH priprema za udar izazvan pandemijom COVID-19, isto tako BiH ima prednost da je njen bankarski sektor u velikoj mjeri stabilan. Banke su dovoljno kapitalizirane, likvidne i profitabilne, a ovi indikatori bilježe poboljšanje. Višak likvidnosti kod banaka implicira da su banke sposobne za kreditiranje. Ipak, potrebno je pomno pratiti trendove u pogledu kredita i likvidnosti. MMF zajedno sa Svjetskom bankom je spreman da pruži hitnu pomoć i pomogne Bosni i Hercegovini da se bori sa posljedicama pandemije izazvane koronavirusom.“