Indikator.ba: Uručena priznanja za najbolji potez u turizmu

Indikator.ba: Uručena priznanja za najbolji potez u turizmu

22
0
PODIJELI

Portal Indikator.ba uručio je u petak u sklopu Sarajevskog festivala turizma priznanja za najbolje poteze u turizmu u sezoni Ljeto 2019. godine.

Na svečanosti koja je upriličena posljednjeg dana sajma, plakete za najbolje poteze u BiH uručene su USAID-u za BiH koji je podržao ideju Dragane Mrkonjić iz Ljubatovića kod Žepča da zajedno sa grupom žena na vlastitom gazdinstvu pokrene eko-agro seoski turizam, Dragani Mrkonjić koja je dala zemlju za izgradnju eko-sela, te Kulturnom centru Trebinje za otvaranje revitaliziranog doka na rijeci Trebišnjici sa kojeg je u Trebinju zaplovilo deset tradicionalnih lađa.

Zbog neodaziva predstavnika FlyBosnie svečanosti, priznanje nije uručeno ovoj aviokompaniji s nacionalnim aviopredznakom, kojoj je odato priznanje za organizovanje prevoza hodočasnika iz Evrope u Međugorje.

Posebno priznanje za izuzetan doprinos u razvoju turizma u regiji jugoistočne Evrope uručeno je crnogorskom Portonovi Resortu.

Ova prilika također je iskorištena da se priznanje za najbolji potez u turizmu u prošlogodišnjoj ljetnoj sezoni uruči predstavniku Grada Cazina koje nije uručeno prilikom dodjele priznanja organizovane u Hotelu Bank u Kiseljaku početkom decembra.

Ovogodišnje istraživanje portal je radio uz stručnu konsultantsku pomoć dr. Ivane Pavlić, prorektorke Sveulišta u Dubrovniku, pri čemu je poseban fokus bio na odlukama i inicijativama zasnovanim na revitalizaciji zapuštenih prirodnih područja, prenamjeni prostora u korist turističke djelatnosti i redizajn industrijskih objekata koji se više ne koriste za namjenu zbog koje su izgrađeni.

Plaketu za  finansijsku podršku izgradnji eko-agro seoskog turizma kod Žepča primio je Kent Larson, direktor programskog Ureda USAID-a, koji je zahvalio na priznanju i činjenici da je portal Indikator.ba prepoznao važnost USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim ženama putem kojeg se osim u Žepču finansiraju slični projekti širom zemlje. Priznanje je uručio Almin Mališević, direktor Sektora za industriju i usluge Privredne komore Federacije BiH, inače partnera portala Indikator.ba na projektu.

Dragana Mrkonjić, koja je pokrenula inicijativu izgradnje eko-sela, kazala je da su mašine u Ljubatovićima već na terenu i da je gradnja eko sela počela, te se zahvalila USAID-u na podršci za realizaciji njene ideje.

Plaketu Draqani Mrkonjić uručila je Lejla Sendo, predstavnica kompanije drogerie markt dm, u ima sponzora projekta, koja je kazala da dm kao društvo odgovorna kompanija rado podržava korisne aktivnosti, a što je slučaj i sa izborom najboljih poteza u turizmu.

Primajući priznanje u ime Kulturnog centra Trebinje, nositelja projekta za otvaranje revitaliziranog doka na rijeci Trebišnjici i aktiviranje lađa rijekom Trebišnjicom Marko Radić, direktor Turističke organizacije Trebinja, kazao je da je ovaj projekat upotpunio turističku ponudu Trebinja.

To je dio šireg prekograničnog projekta  “Život na granici BiH / Crna Gora – stare staze bezvremenog nasljeđa i tradicije” ukupne vrijednosti 330 hiljada eura, koji je najvećim dijelom Evropska unija.

U ime Portnovi Resorta, novog turističkog grada po mjeri čovjeka koji je nikao kod Herceg-Novog na lokaciji bivše kasarne Kumbor, i kompanije Azmont Investment koja je investitor, posebno priznanje za doprinos razvoju turizma u regiji primio je počasni crnogorski konzul Rade Vujačić.

On je kazao da je ovaj projekat vrijedan milijardu eura i da nakon okočanja prve faze ovog ljeta slijede daljnja ulaganja u kompleks.

Na kraju, priznanje za prošlogodišnjeg pobjednika u izboru Najbolji potez u turizmu u BiH u ljetnoj sezoni uručeno je predstavniku Grada Cazina za izgradnju savremenog hotela u centru grada i pokrenutu rekonstrukciju Berksovog dvorca u sastavu starog grada Ostrožac, vrijednog kulturno-istorijskog spomenika sagrađenog 1286. godine.

Predstavnici portala Indikator.ba najavili su i da će nastaviti svoje istraživanje te pratiti najbolje inicijative, poslovne odluke i iskorake u zimskoj turističkoj sezoni i na proljeće sljedeće godine objaviti pobjednike.

Svečanost su podržali kompanija drogerie markt dm, Bosanskohercegovački auto-moto klub BIHAMK i Privredna komora Federacije BiH.