PODIJELI

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), dr. Senad Softić, nalazi se u Baselu (Švicarska Konfederacija), gdje prisustvuje 88. redovnom godišnjem sastanku Banke za međunarodna poravnanja (BIS).

CBBiH je jedna od 60 centralnih banaka – članica/dioničara ove institucije i godišnji sastanci banke su prilika kada se razmatraju godišnji i finansijski izvještaji, te teme od interesa predstavnika monetarnih vlasti.

BIS ima nekoliko uloga, od kojih treba izdvojiti dvije – jedna je sigurno investiranje deviznih rezervi banaka članica, a druga je jačanje međunarodne finansijske saradnje, posebno dijaloga među finansijskim institucijama na temu promoviranja finansijske stabilnosti. Pored ovih aktivnosti, BIS predstavlja i agenta centralnih banaka u operacijama međunarodnih plaćanja, te u sklopu djelovanja na području monetarne i finansijske stabilnosti, redovno objavljuje analize i podatke koji služe bankama članicama u procesu donošenja odluka.

Svake godine, tokom godišnjeg sastanka, održi se i posebna panel diskusija o temi koja se u tom trenutku nalazi u fokusu bankarske zajednice, a ove godine u fokusu su bili stvarni efekti poremećaja u kreditiranju bazirani na iskustvima iz posljednje finansijske krize. U sklopu ovogodišnjeg susreta guvernera održana je i 17. godišnja konferencija BIS-a o temi „10 godina nakon velike finansijske krize – šta se promijenilo“, a na kojoj su učešće uzeli neki od najvećih ekonomskih stručnjaka današnjice.

CBBiH je dioničar BIS Basela od decembra 1997. godine, a BIS postoji od 1930. godine, što ga čini najstarijom međunarodnom finansijskom institucijom na svijetu.

Sarajevo je promocija zdravog načina života, a o uspješnosti u ostvarivanju naše misije govori i činjenica da je u ovogodišnjem izdanju Merkur Run4lifestyle utrke učešće uzelo 200 takmičara više nego prošle godine. Merkur BiH osiguranje dalo je ključni doprinos organizaciji ove vrlo značajne utrke u Sarajevu te im se ovom prilikom još jednom zahvaljujem kao i svim drugim vrijednim partnerima projekta” – izjavio je direktor Udruženja Marathon Sarajevo, Erol Mujanović.