PODIJELI

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) organizirala je 18. decembra 2018. godine u Sarajevu manifestaciju pod nazivom „Izbor najznačajnijeg investitora u BiH ” koju tradicionalno organizira više od deset godina.

Ove godine, kao i prošle, koncept manifestacije je djelimično izmijenjen na način da je lista nagrađenih kompanija obuhvatila 12 privrednih društava, za razliku od prethodnih godina kada se biralo po četiri najznačajnija strana investitora.

FIPA na ovaj način želi odati priznanje stranim preduzećima, te im se zahvaliti na njihovom doprinosu ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine, zapošljavanju bh. građana, te rastu svih ostalih ekonomskih indikatora po osnovu ovih ulaganja.

U posljednje dvije godine BiH bilježi povećanje stranih investicija. U 2017, registrirano je 777 miliona KM stranih ulaganja, što je za oko 40% više u odnosu na 2016 godinu.

Trend rasta stranih ulaganja je nastavljen i u 2018, pa je za prvih 6 mjeseci zabilježeno 452 miliona KM stranih ulaganja. Rast investicija je rezultat rada nadležnih institucija na kreiranju boljih uvjeta za ulaganje, na dovođenju novih investitora, te na sprovođenju potrebnih reformi i jačanja konkurentnosti zemlje kako za domaće tako i za strane investitore.

Prisustvo stranih investitora u zemlji šalje poruku da je BiH zemlja u kojoj je ulaganje stranog kapitala sigurno i rentabilno, te doprinosi poboljšanju imidža BiH kako u poslovnom tako i u političkom smislu.

S obzirom na pozitivne učinke po domaću privredu i sliku o zemlji koju kreira svaki novi strani investitor, Agencija FIPA će zajedno s ostalim nadležnim institucijama u BiH nastaviti raditi na unapređenju poslovnog ambijenta i na taj način doprinijeti poboljšanju konkurentnosti zemlje i povećanju stranih investicija u BiH.

Nagrađenje kompanije, koje dolaze iz različitih privrednih grana, su:

Carpet Centar d.o.o. Čapljina

Ferretto Group Central Europe

Nsoft d.o.o. Mostar

Swisslion d.o.o. Trebinje

Zeochem d.o.o. Zvornik

Wiener osiguranje Vienna Insurance Group a.d. Banja Luka

Kolektor CCL d.o.o. Laktaši

Messer BH Gas

Geomet d.o.o. Olovo

Grand hotel Neum

Pirnar d.o.o. Bosanski Petrovac

Al-Shiddi International d.o.o. Swissôtel Sarajevo

LISTA NAGRAĐENIH KOMPANIJA U 2018

Carpet Centar d.o.o. Čapljina

Carpet Centar d.o.o. je započeo sa svojim radom u Čapljini početkom 2018. godine. Dio su međunarodne grupacije koja se bavi proizvodnjom, prezentacijom i prodajom ručno rađenih tepiha.

Ukupne investicije kompanije u 2018. godini su iznosile 1.662.000 KM, dok su ukupne dosadašnja ulaganja preduzeća oko 2.935.000 KM.

Trenutno broje ukupno 100 zaposlenih i svi oni su zaposleni tokom 2018. godine, a planirano je da se ovaj broj tokom naredne godine udvostruči.

U budućnosti planiraju reinvestirati oko 1.500.000 KM sredstava u dugotrajnu imovinu.

Ferretto Group Central Europe

Ferretto Group Central Europe d.o.o. je dio italijanske grupacije Ferretto Group S.p.A. koja se može pohvaliti šezdesetogodišnjim postojanjem i djelovanjem na svjetskom nivou. Obuhvatajući cjelokupan tehnološki proces u okviru grupacije, Ferretto Group je postao svjetski prepoznat kao vodeći lider u oblasti skladišnih sistema.
2015. godine Ferretto Group je došao i na prostor Bosne i Hercegovine osnivajući Ferretto Group Central Europe d.o.o.

Izgradnja proizvodne hale s upravnim dijelom površine cca 20.000 m2 dovršena je početkom 2018. godine kada se počelo s uvozom mašina i tehnologija neophodnih za proizvodnju, kao i sa samom proizvodnjom.

Proizvodna hala opremljena je najsavremenijom tehnologijom koja ispunjava sve okolišne standarde. Do sada je u projekat uloženo cca 15.000.000 KM od čega je 5.000.000 KM investirano u 2018. godini. Planirano je da se u toku naredne dvije godine postigne puni kapacitet proizvodnje za što se planira izdvojiti dodatnih cca 5.000.000 KM, pri čemu bi ukupan projekat dostigao vrijednost investicije od 20.000.000 KM. Društvo trenutno zapošljava 110 osoba, od čega je 70 uposleno u toku 2018. godine.

Nsoft d.o.o. Mostar

IT kompanija. Ukupan broj zaposlenih iznosi 215, od toga u 2018 zaposleno je 55.

Ukupan iznos investicija: 14.797.709 KM   
Iznos investicija u 2018. godini:  6.559.233 KM  

Swisslion d.o.o. Trebinje
„SWISSLION“ Prehrambena industrija Trebinje, osnovan je sredinom 2009.godine, kao dio poslovnog sistema „SWISSLION“ koji je lider u oblasti prehrambene  industrije za region jugoistočne Europe. Bosna i Hercegovina je dobila zdravog privrednika u kojem je primjenjena SL Tehnologija – simbol vrhunskog kvaliteta prirodne i zdrave hrane, kontrolisanog porijekla sirovina i savršenog ukusa.

Dobrom poslovnom strategijom, jasnom vizijom, ogromnom energijom Predsjednika poslovnog sistema Rodoljuba Draškovića, tvorca ideje o stvaranju multinacionalnog poslovnog sistema, uspjeli su u rekordno kratkom  vremenskom periodu pustiti u rad pogone najsavremenije konditorske industrije i pokrenuti proizvodnju prepoznatljivih brendova kao što su Eurocrem, Euroblok, Čoko bananica, Orange buiscuit, Rahatluk itd.

Zeochem d.o.o. Zvornik

Firma “Zeochem”, koja je kćerka firma, kompanije “CPH Chemie + Papier Holding AG” (Holding kompanija grupacije: “CPH”), je krajem 2016 kupila 5400m2 industrijskog zemljišta u Zvorniku, u Bosni i Hercegovini, s namjerom da tu gradi fabriku za proizvodnju i preradu Zeolita i Silika gelova. U kompaniju je uloženo oko 9 miliona CHF, i broji 40 zaposlenih.

„CPH” je međunarodno aktivna raznolika industrijska grupa koja ima sjedište u Švajcarskoj, koja razvija, proizvodi i distribuira proizvode iz hemijske industrije, industrije papira i industrije farmaceutskih pakovanja.

Grupa „CPH” i njene kćerke, održavaju proizvodnju u sedam (7) proizvodnih jedinica, koje se nalaze u Švajcarskoj, Njemačkoj, SAD-u, Kini i sada u BiH.

Promet grupacije u 2015. godini je iznosio 420 miliona CHF.

Wiener osiguranje Vienna Insurance Group a.d. Banja Luka

Wiener osiguranje Vienna Insurance Group a.d. Banja Luka je akcionarsko društvo osnovano 1992. godine. Prateći svjetske trendove u oblasti osiguranja i  dosljednim poštovanjem najviših standarda industrije, na tržištu osiguranja Bosne i Hercegovine pozicionirali su se kao jedan od lidera.

Sa željom da budu bliže korisnicima njihovih  usluga i proizvoda, stvorili su mrežu od preko 50 poslovnica širom Bosne i Hercegovine, u kojima radi 256 zaposlenih. U cilju podizanja nivoa kvaliteta usluga, osnovali su i specijalizirano preduzeće za obavljanje usluga tehničkog pregleda “Jahorina auto” d.o.o. koje u više od 20 gradova širom BiH, u vlastitim, savremeno opremljenim centrima, obavlja tehničke preglede za njihove klijente.

Kolektor CCL d.o.o. Laktaši

KOLEKTOR CCL d.o.o.Laktaši je dio slovenačkog koncerna KOLEKTOR GROUP, koji osim u Bosni i Hercegovini, svoje proizvodne pogone ima u Sloveniji, Njemačkoj, Italiji, Češkoj, Srbiji, Južnoj Koreji, Kini i Meksiku.

Svoje proizvode KOLEKTOR plasira na gotovo sve kontinente.

Poslovna priča KOLEKTOR-a počinje u malom slovenačkom mjestu, Idriji, još prije 55 godina. Uspješna firma u predhodnom sistemu, nakon uspješne privatizacije početkom devedesetih, ostvaruje stabilan i brz rast

u godinama koje dolaze, 2005. godine rukovodstvo koncerna se odlučuje na početak poslovanja i u Bosni i Hercegovini. Od tog momenta koncern kontinuirano prenosi tehnologije na svoje nove lokacije, širi i njeguje poslovnu kulturu i gradi viziju za budućnost.

Nakon više od pedeset godina poslovanja KOLEKTOR je snažan poslovni subjekat, prepoznatljiv u svojoj industriji na globalnom tržištu. Posluje sa 35 firmi širom svijeta. Na kraju 2017.godine koncern je sa svojih 5.500 zaposlenih ostvario promet od 750 miliona eura.

Dio te velike porodice je i  KOLEKTOR CCL koji svoje poslovne uspjehe samostalno niže u proteklih trinaest godina. Od male proizvodne firme sa 50 zaposlenih, koliko je imala te 2005.godine, KOLEKTOR CCL  je izrastao u modernu firmu sa 525 zaposlenih na 3 proizvodne lokacije, u Klašnicama, Laktašima i Srpcu. Firma zapošljava 55 zaposlenih s visokom stručnom spremom što predstavlja temelj za dalji razvoj.

Osnovna djelatnost KOLEKTOR CCL je proizvodna elektro komponenti za automobilsku industriju, industriju ručnih alata i kućanskih aparata. Direktni kupci – partneri su renomirane svjetske firme – veliki brendovi poput Bosch-a, Borg Wagner-a, Valeo-a, Metabo-a, Makita-e, Hilti-ja, Hella -e, Continental-a, Sirona-e, Thalles-a i mnogih drugih. Posjećujući ovu firmu, predstavnici navedenih firmi upoznaju i Bosnu i Hercegovinu, njenu poslovnost, ali i gostoljubivost i lojalan odnos prema dobronamjernih partnerima.

Svoje poslovanje KOLEKTOR CCL će od početka sledeće godine proširiti i na novu proizvodnu lokaciju u Prijedoru, gdje se do 2025.godine planira zapošljavanje još 400 radnika. Strateški cilj je da se u narednim godinama sa skoro 1000 zaposlenih na svim lokacijama,  godišnji promet poveća, s ovogodišnjih 26, na impozantnih 75 miliona eura.

Svojim primjerom KOLEKTOR CCL je pokazao da vrijedi investirati u BiH, da i pored svih poteškoća zdravo poslovanje ima budućnost, a da su kultura i vizija koju njeguju zaposleni garant uspjeha i prosperiteta.

Messer BH Gas

Messer u BiH (Messer BH Gas, Messer Tehnoplin, Messer Mostar Plin) je kompanija čija je misija da djeluje pozitivno na svoje okruženje i da afirmira one vrijednosti koje mogu popraviti društvo u cjelosti.

Messer je 1997. godine u Mostaru osnovao svoje prvo preduzeće Messer Mostar Plin i od tada do danas razvio je svoje poslovanje širom BiH. To znači da osim mostarskog društva u BiH, egzistiraju i Messer Tehnoplin u Sarajevu i Messer BH Gas u Sočkovcu koji se bave proizvodnjom, plasmanom i prodajom plinova. Glavna postrojenja se nalaze u Sočkovcu (CO2) i Zenici (O2).

U ovih 21 godinu u BiH Messer je uposlio više od 100 radnika, uložio u gradnju, infrastrukturu i logistiku preko 100 miliona KM, izgradio nekoliko fabrika, distributivnih centara i punionica čime je pozitivizirao poslovni ambijent u Bosni i Hercegovini i ostao dosljedan svojoj strategiji ulaganja danas u bolje sutra.

Geomet d.o.o. Olovo
Društvo ”GEOMET” d.o.o je registrirano 2010 godine, osnivač i investitor je MINECO LIMITED London(100%). Društvo s ograničenom odgovornošću za eksploataciju, proizvodnju i promet.

Dana 30.07.2012. godine je sa Ministarstvom za privredu ZDK potpisan Ugovor o koncesiji za istraživanje i eksploataciju metaličnog mineralnog resursa-ceruzita na lokalitetima Očekalj i Prgoševo u općini Olovo.

Društvo Geomet trenutno broji  130 uposlenih.

Grand hotel Neum

Grand hotel Neum je hrvatska investicija, ukupno su investirali do sada21 milion eura, a planirane reinvesticije su 2,5 miliona eura. Ukupno imaju 150 zaposlenih, a planiraju zaposliti 20 novih radnika u narednom periodu.

Pirnar d.o.o. Bosanski Petrovac

PIRNAR DOO, Bosanski Petrovac je uspješna i perspektivna firma koja je osnovana 2007. godine u Bosni i Hercegovini. 2008 godine, Pirnar doo svoju proizvodnju počinje u Bosanskom Petrovcu na lokaciji Kolunić bb.

Na lokaciji Poslovna zona Gorinčani, Bosanski Petrovac firma PIRNAR DOO u 2017 godini otpočinje izgradnju poslovno proizvodnog objekta koji je završen polovinom 2018 godine, investicija u vrijednosti od oko 20 miliona KM.

Ukupna površina zemljišta na kojoj se prostire  je 120 000 m2, dok je proizvodna hala smještena na površini od 22 000 m2.

PIRNAR DOO, Bosanski Petrovac u proteklim godinama ostvaruje stabilan rast kako proizvodnih kapaciteta tako i finansijski, te trenutno ima preko 100 zaposlenih.

Prepoznatljiv kvalitet i modeli u oblasti aluminijskih i drvenih vrata koja se izrađuju po europskim standardima, individualnim željama i mjerama kupaca, osnovna su karakteristika ovog društva. Cjelokupna proizvodnja aluminijskih i drvenih vrata visoke kvalitete je izvozno orjentirana, kako na europsko tržište tako i na tržišta Amerike, Azije i Velike Britanije.

AL-SHIDDI INTERNATIONAL d.o.o. Swissôtel Sarajevo

Svečanim otvorenjem 20. septembra 2018. godine, Swissotel Sarajevo s ponosom je otvorio svoja vrata kako internacionalnim, tako i regionalnim te domaćim gostima.

U Swissotel je investirano 50 miliona eura, i broji 120 zaposelenih.

Swissotel Sarajevo nudi 218 savremeno dizajniranih soba s prekrasnim panoramskim pogledom na grad, inovativne wellness i spa sadržaje, dva restorana, kongresni centar, te zapanjujući predsjednički apartman koji se prostire na 365 m2.

Sarajevo je posebno odabrano za jednu od najnovijih lokacija Swissotel-a, obzirom da grad predstavlja stil i atmosferu po kojoj je Swissotel poznat – kombinirajući renomirane, međunarodne, hotelijerske standarde s lokalnom gostoljubivosti i tradicionalnom bh. kulturom.