PODIJELI

Na poziv NJ.E. Mohammeda Bin Abdulrahman Al-Thanija, zamjenika premijera i ministra vanjskih poslova Katara, direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan Milinić učestvovao je na „18. Forumu Doha“ koji je održan 15. i 16. decembra 2018. godine u Dohi, Katar.

Forum Doha je jedan od najznačajnijih globalnih platformi za dijalog, koja okuplja lidere u politici i biznisu za izgradnju inovativnih i akcionih rješenja za unapređenje privrednih kretanja u regiji i svijetu. Ove godine, u svom osamnaestom izdanju, Doha Forum se fokusirao na četiri osnovne teme, i to ekonomski razvoj, sigurnost, mir i medijaciju, te tranzicijske procese.

Učestvujući na forumu, g. Milinić je upoznao prisutne privrednike i investitore o potencijalima za ulaganje u Bosni i Hercegovini, kao i trendovima rasta priliva stranih ulaganja u našoj zemlji. Ovaj događaj je bio idealna priliku za predstavljanje Bosne i Hercegovine privrednicima iz Katara, uspostavljanje kontakata s vodećim investitorima, te za razgovore o mogućnostima unapređenja privredne suradnje između dvije zemlje.

Ovogodišnje izdanje okupilo je međunarodne donosioce odluka, šefove država, ministre, vodeće privrednike, investitore i zagovornike istraživanja politike oko kritičnih izazova s ​​kojim se suočava svijest danas.

Forum Doha osnovan je prije 18 godina kao jedini veliki međunarodni forum u regionu koji je usmjeren na rješavanje globalnih izazova i unapređenje pragmatičnih rješenja. Od samog početka, Forum se razvio u idealno mjesto za istraživanja koja se tiču cijelog svijeta.

Generalni strateški partneri Foruma 2018. godine su Minhenska konferencija o sigurnosti, Međunarodna krizna grupa i Europsko vijeće za vanjske odnose.