PODIJELI

Agencija za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) će organizirati manifestaciju pod nazivom „Izbor najznačajnijeg stranog investitora u BiH u 2018. godini“ 18. decembra 2018. godine u Swissotelu SarajevoVrbanja 1, I.sprat, s početkom u 12:00.

FIPA organizira ovu manifestaciju više od 10 godina s ciljem da se na ovaj način oda priznanje stranim kompanijama, te im se zahvali na njihovom doprinosu u ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine, zapošljavanju bh. građana, te rastu svih ostalih ekonomskih indikatora po osnovu ovih ulaganja.

U posljednje dvije godine BiH bilježi povećanje stranih investicija. U 2017, registrirano je 777 miliona KM stranik ulaganja, što je za oko 40% više u odnosu na 2016 godinu.

Trend rasta stranih ulaganja je nastavljen i u 2018, pa je za prvih 6 mjeseci zabilježeno 452 miliona KM stranih ulaganja. Rast investicija je rezultat rada nadležnih institucija na kreiranju boljih uvjeta za ulaganje, na dovođenju novih investitora, te na sprovođenju potrebnih reformi i jačanja konkurentnosti zemlje kako za domaće tako i za strane investitore.

Ove godine nagrade će biti dodjeljene za 12 kompanija koje su dale značajan doprinosu ekonomskom rastu Bosne i Hercegovine.