PODIJELI

Izjava Evropske unije Nj.E. g. João Vale de Almeida, šef Delegacije Evropske unije pri Ujedinjenim nacijama, tokom diskusije u Vijeću sigurnosti o stanju u Bosni i Hercegovini

Uvaženi g. predsjedavajući,

Evropska unija je donijela sljedeće zaključke:

Evropska unija ponavlja svoju nedvosmislenu predanost evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, nedjeljive i suverene zemlje. Nakon izbora 7. oktobra i podsjećajući na Zaključke iz juna 2018. godine, Evropska unija očekuje da će se svi lideri konstruktivno angažirati na formiranju vlasti na svim razinama, u interesu svih građana. Evropska unija podsjeća da očekuje od vlasti u BiH da daju prioritet nastavku reformi potrebnih za napredovanje na evropskom putu, osiguravajući potpunu i učinkovitu provedbu Reformske agende.

U tom kontekstu, Vijeće pozdravlja nastavak prisustva Operacije „Althea“, koja se nakon Strateškog pregleda iz 2017. godine ponovo usmjerila na svoj temeljeni mandat, uz zadržavanje elemenata izgradnje kapaciteta i obuke koji se još uvijek smatraju potrebnim i ukidanje ostalih elemenata koji više nisu relevantni. U tom kontekstu, kao dio cjelokupne strategije EU za Bosnu i Hercegovinu, Vijeće potvrđuje spremnost EU da u ovoj fazi nastavi izvršni vojni mandat Operacije „Althea“ kako bi podržao vlasti Bosne i Hercegovine u očuvanju sigurnog i bezbjednog okruženja, pod obnovljenim mandatom UN-a.

Vijeće očekuje predstavljanje narednog strateškog pregleda 2019. godine kao osnova za diskusiju sa zemljama članicama o zadacima i mogućnostima EUFOR-a za budućnost Operacije, imajući u vidu i potrebu za podrškom napretku Bosne i Hercegovine u procesu evropskih integracija i uzimajući u obzir sigurnosnu situaciju na terenu.

Vijeće potvrđuje važnost kontinuirane koordinacije operacije EUFOR Althea s drugim međunarodnim akterima na terenu.

EU istovremeno nastavlja poticati vlasti Bosne i Hercegovine, uz podršku međunarodne zajednice, da ubrza svoje napore u zbrinjavanju viškova municije, naoružanja i eksplozivnih sredstava, kao i deminiranja i ostalih neriješenih pitanja.

Zahvaljujem g. predsjedavajući.