Cijene goriva u BiH i dalje niže nego u Hrvatskoj

Cijene goriva u BiH i dalje niže nego u Hrvatskoj

Naftni komitet u BiH apeluje da se ne odstupa od kvalitete goriva

14
0
PODIJELI

Povodom pisanja pojedinih medija da su cijene goriva na benzinskim pumpama u BiH više nego u zemljama regiona, iz Naftnog  komiteta u BiH ističu kako se posebno u trenutnim okolnostima treba suzdržati od paušalnih analiza koje rezultiraju pogrešnim informiranjem javnosti i građana.

Na osnovu podataka kojima raspolaže Naftni komitet u BiH, cijene goriva u Hrvatskoj, koja se navodi kao primjer,  više su nego u Bosni i Hercegovini. Konkretno na današnji dan, 01.04, prosječna cijena dizela u Hrvatskoj je za ~ 8% viša nego u BiH, dok je cijena benzina viša za ~3%”. Također, Naftni komitet u BiH poziva na odgovorno ponašanje i neodstupanje od kvalitete goriva koje se stavlja u promet, što je u interesu građana i potrošača.

Važno je istaći da su članice Komiteta, koje zapošljavaju oko tri hiljade ljudi, uložile velike napore da bi osigurale neometano snabdijevanje tržišta Bosne i Hercegovine, u veoma izazovnim uslovima osigurale uslugu na benzinskoj stanici svim subjektima, kako građanima, tako i službama, institucijama i organima koje se bave upravljanjem krizom izazvanom pandemijom, te u cijelom tom procesu zaštitile svoje zaposlenike koji su najizloženiji u trenutnoj situaciji – prodavače na benzinskim stanicama. Zbog svega navedenog, još jednom pozivamo medije na odgovorno ponašanje u izvještavanju na ovu temu, kakvo pokazuju tokom izvještavanja na druge teme od javnog interesa u trenutnoj situaciji.