CBBiH uručena nagrada za poslovni potez godine 2018. u finansijskom sektoru

CBBiH uručena nagrada za poslovni potez godine 2018. u finansijskom sektoru

4
0
PODIJELI

Dana 26. juna 2019. godine održana je svečanost uručenja priznanja „Poslovni potez godine 2018“, na kojoj je Centralnoj banci Bosne i Hercegovine (CBBiH) za nadogradnju Jedinstvenog registra računa poslovnih subjekata u BiH uručeno priznanje za poslovni potez godine u finansijskom sektoru.

Tokom ceremonije, koja je održana u prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH, u organizaciji portala Indikator.ba i Privredne komore Federacije BiH, dodijeljene su nagrade u nekoliko poslovnih područja.

Povodom dodjele ovog priznanja, guverner CBBiH dr. Senad Softić se u govoru zahvalio za nagradu i prepoznavanje doprinosa koji daje CBBiH.

„CBBiH radi brojne stvari koje su od opšteg interesa, i sva poboljšanja, koja možda na prvi pogled nisu potpuno uočljiva prosječnom građaninu, doprinose stabilnosti finansijskog sistema. Jedno od tih područja je i održavanje platnih sistema koji su važan dio finansijske infrastrukture. Stoga smo sretni i ponosni kada profesionalna zajednica i stručna javnost prepozna naše doprinose.“, rekao je guverner Softić.

CBBiH je 2004. godine uvela registar transakcijskih računa pravnih lica. Od 1. novembra 2018. godine izvršena je njegova dogradnja u Jedinstveni registar računa poslovnih subjekata u Bosni i Hercegovini, na novu platformu i s novim funkcionalnostima.

Dograđeni registar donio je nova tehnološka rješenja, veći broj podataka i nove funkcionalnosti. Novost je da su sada u registru svi računi poslovnih subjekata, dok je prije sadržavao samo transakcijske račune. Nadalje, registar je na principu rada u realnom vremenu, što podrazumijeva da se podaci prikupljaju stalno u toku radnog vremena i kao takvi se obrađuju. To podrazumijeva da su ažurniji u odnosu na prethodni registar, a što je jako bitno, imajući u vidu da su podaci iz registra bitni komercijalnim bankama, poreznim organima, organima uprave, organima za provođenje zakona te ostalim nivoima vlasti prilikom otkrivanja finansijskih struktura i transakcija koje kompanije i pojedinci mogu iskoristiti na nezakonit način. Registar, takođe, pruža informacije svim pravnim i fizičkim licima koja naplatu potraživanja moraju tražiti prinudnim putem preko ovlaštenih institucija. Takođe, jako bitna novost je i to da institucije i organi svih nivoa vlasti imaju mogućnost direktnog pristupa registru putem interneta.