Amer Bukvić dobitnik malezijskog priznanja “Alumni Laureate Award”

Amer Bukvić dobitnik malezijskog priznanja “Alumni Laureate Award”

Bosanac među najuspješnijim alumnistima IIUM-a

42
0
PODIJELI

Amer Bukvić, predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI), dobitnik je međunarodnog priznanja “Alumni Laureate  Award” Internacionalnog islamskog univerziteta iz Malezije.

Ovaj je Univerzitet jedan od najprestižnijih univerziteta u Aziji, koji trenutno pohađa dvadeset i osam  hiljada studenata i to na  različitim studijskim programima. Danas je u svijetu više od stotinu hiljada bivših studenata ovog Univerziteta, i to u 125 zemalja.

Priznanje dodijeljeno predsjedniku Uprave Bosna Bank International velika je čast i za Bosnu i Hercegovinu. Naime, Bukvić je jedan od triju  izabranih dobitnika u konkurenciji od stotinu hiljada alumnista ovog prestižnog Univerziteta i jedini Bosanac i Hercegovac koji je počašćen ovako velikim priznanjem. Druga dvojica dobitnika su iz Indonezije i Malezije. Milenko Rajlić, savjetnik u Ambasadi BiH u Kuala Lumpuru, primio je ovu prestižnu nagradu u ime gospodina Bukvića, a priznanje je uručio rektor Univerziteta profesor emeritus Tan Sri Dzulkifli Abdul Razak.

Stručni žiri sastavljen od eminentnih profesora kao kriterije za dodjeljivanje priznanja naveo je, osim završenog studija u roku i sa odličnim ocjenama, posjedovanje visokih moralnih kvaliteta,  kao i rad na unapređenju  izvrsnosti Unverziteta. Žiri za izbor dobtnika kao jedan od kriterija naveo je i značajan doprinos dobitnika razvoju zajednice u kojoj žive i rade.

Inače, predsjednik Uprave BBI banke je osim u Maleziji, obrazovanje sticao u Japanu i Engleskoj na IUJ, LBS (London Business School) i na „University of Oxford“. Na čelu je BBI banke od 2006. godine, koja se posljednjih nekoliko godina svrstava u red najbrže rastućih banaka u BiH. Organizator je Sarajevo Business Foruma, međunarodne investicijske konferencije sa svjetskom reputacijom i prvog Sarajevo Halal Faira.

Za doprinos unapređenju ekonomskog ambijenta Bukvić je višestruko nagrađivan u BiH i svijetu.