PODIJELI

Hrvatski Agrokor ne smije da prodaje vlasništvo nad svojim firmama u Srbiji, ali ovih dana rasprodaje poslovni prostor i imovinu u toj zemlji, pišu današnje Novosti.

Nadležni u tome ne vide ništa sporno, štaviše, ovaj postupak koncerna ocjenjuju pozitivnim i za Srbiju, dodaje list.

Agrokor kroz svoje firme u Srbiji posjeduje mnogo imovine koja nije u funkciji, ili im ne treba, navodi izvor Novosti blizak Vladi Srbije.

Riječ je o zemljištu, magacinskom prostoru, raznim objektima… Zakonske prepreke za to ne postoje, jer je riječ o imovini Agrokora i to niko ne dovodi u pitanje.

Da bi se prodaja imovine ovog koncerna, inače pod prinudnom upravom, realizovala u Srbiji, Agrokoru je potrebna saglasnost Ministarstva trgovine i Narodne banke Srbije.

– Plan da prodaju sve što im ne treba postoji odavno. Podsjećam vas da je u decembru prošle godine, uz dobijene dozvole nadležnih, prodata zgrada Merkatora na Novom Beogradu za 46 mil EUR. Od toga je 35 mil EUR dato bankama na ime otplate kredita, a 11 mil EUR za dugove dobavljačima – ukazuje isti izvor.

I iz ugla države dobro je da se imovina proda, da koncern dođe do svježeg novca, a dugovi vrate bankama i dobavljačima.

Agrokor ne prodaje u Srbiji svoj biznis, već samo objekte, na šta imaju puno pravo, pošto im je neophodan svjež kapital kako se ne dalje zaduživali kod banaka, navode Novosti.