Дървен материал от www.emsien3.com

The best bookmaker bet365

The best bookmaker bet365

Menu
RSS

UNIQA Online-AKCIJA IO webbaner 728x90px

Savjet ministara BiH prihvatio sporazum o Transportnoj zajednici

Vijeće ministara BiH prihvatilo je danas sporazum o Transportnoj zajednici. Ovu vijest novinarima je saopštio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

BiH je jedina zemlja zapadnog Balkana koja na konferenciji u Trstu nije potpisala ugovor o Transportnoj zajednici zemalja regiona, jer ministri Savjeta ministara iz RS, zbog negativnog stava Vlade RS, taj prijedlog nisu podržali.

U Vladi RS tada su smatrali da uslovi iz sporazuma nisu prihvatljivi do ulaska BiH u EU, te je tražila da usaglašene stavove predstavnicima EU prezentuju tri nadležna ministra na nivou BiH i entiteta. Na konferenciji u Trstu, koja je održana u junu, BiH je odobreno četiri, a u pitanju su tri projekta na Koridoru 5C u rejonu Zenice i mediteranski koridor kod Rudanke, te rekonstrukcija Luke Brčko, a njihova vrijednost je 241,6 mil EUR.

Od tog iznosa Brisel će BiH pokloniti 46,1 mil EUR. Tokom samita prihvaćeno je ukupno sedam projekata iz regiona, čija je vrijednost 538,8 mil EUR.

Osim BiH, kojoj su odobrena četiri projekata, Srbija je dobila zeleno svjetlo za dva, a Makedonija za jedan. Projekti se sufinansiranju, tako da dio novca moraju obezbijediti vlasti država kojima su projekti dodijeljeni.

Projekti će se, osim sredstvima BiH i Evropske komisije, finansirati kreditima Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj. Inače, cilj zaključivanja ugovora je stvaranje saobraćajne zajednice u oblasti drumskog, željezničkog, unutrašnjeg, vodnog i pomorskog saobraćaja, kao i razvoj transportne mreže između EU i zemalja potpisnica.(eKapija)

na vrh

Sample 1a

 

abfbih od
abrs cbbih