Дървен материал от www.emsien3.com

The best bookmaker bet365

The best bookmaker bet365

Menu
RSS

UNIQA Online-AKCIJA IO webbaner 728x90px

BiH i dalje bez ambasadora u Libiji - gubitke trpe kompanije

Kompanije iz BiH se još uvijek ne vraćaju u Libiju, jer ambasada Bosne i Hercegovine nije nastavila da radi nakon jednogodišnjeg rata u toj zemlji. Samo je privatna kompanija Bosna-S poslovala sve vrijeme, i to kao servisna kompanija na naftnim poljima. Sve vrijeme je radila po posebnom, zapadnom režimu.
Rat u Libiji počeo je 2011. godine, a krajem iste godine su oružani sukobi između vladinih snaga i pobunjenika okončani. Sigurnosna situacija ni šest godina nakon rata nije zadovoljavajuća, pa su tako Libijci diplomatske odnose ostvarili tek s rijetkim zemljama. Bosna i Hercegovina je među njima, ali ambasada još nije počela da radi.
Ibrahim Boravac, vrstan poznavalac situacije u Libiji, kazao je da se kompanije iz BiH ne vraćaju u Libiju zato što se ambasade još uvijek nisu vratile.
- Naša ambasada se još uvijek nije zvanično vratila. Osnovni preduslov za povratak kompanija je da postoje dobri diplomatski odnosi. Čim nema ambasada nisu zadovoljeni sigurnosni aspekti - objasnio je Borovac za Klix.ba.
Predstavnici privatnih kompanija, koji su imali namjeru da posluju u Libiji, nisu dobili blagoslov Ministarstva vanjskih poslova BiH, jer se zbog sigurnosnih preduslova još uvijek ne preporučuje odlazak u tu zemlju. To naročito vrijedi za državne kompanije, u prvom redu Energoinvest.
Privatne kompanije iz BiH mogu poslovati u Libiji, ali odgovornost za radnike preuzimaju kompanije koje ih šalju. Zbog toga su takve situacije rijetke, ali ima izuzetaka.
Kako saznaje Klix, od kompanija koje su u Libiji jedino je Bosna-S poslovala sve vrijeme, pa i za vrijeme rata. Riječ je o servisnoj kompaniji, koja radi na eksploataciji nafte na naftnim poljima i posluje po drugom, engleskom režimu.
Veliki gubici
Zbog rata u Libiji, kompanije iz Bosne i Hercegovine izgubile su više od 109 mil EUR. Sve kompanije su, prema procedurama koje je propisala libijska vlada, dostavile ovjerene zapisnike sa popisanom materijalnom štetom i potraživanjima.
- Vjerovatno će se raditi odštetni zahtjevi za nematerijalnu štetu. To je bilateralna stvar i rješavat će se na nivou država - kazao je Borovac za Klix.ba.
Ambasada BiH se još nije zvanično vratila u Libiju, ne izdaju se vize, a ne radi ni konzularni odjel. Bosna i Hercegovina, prema saznanjima Klixa, slijedi instrukcije i praksu Evropske unije.
Gastroid u Libiji
Ibrahim Borovac je kazao da se kompanija Gastroid, koja je u Libiji radila na implementaciji projekta edukacionog centra, povukla 2015. godine jer ne funkcioniše platni promet, bankarski sektor.
- Ni bezbjedonosna situacija nije zadovoljavajuća u toj zemlji da bi mogli poslati nekoga - kazao je Borovac, koji je bio dio tog projekta implementiranog u saradnji sa libijskom vladom.
na vrh

Sample 1a

 

abfbih od
abrs cbbih