Дървен материал от www.emsien3.com

The best bookmaker bet365

The best bookmaker bet365

Menu
RSS

UNIQA Online-AKCIJA IO webbaner 728x90px

Pacijentima u BiH i dalje nedostupna kubanska vakcina

Kubanska vakcina Cimavax EFG, iako je u julu prošle godine iz Havane u određenim količinama uvezena u našu zemlju, još nije dostupna pacijentima u BiH koji boluju od raka pluća.

Za sada, kako je potvrđeno Avazu, nijedna zdravstvena ustanova u našoj zemlji lijek nije poručila, uprkos podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH o zdravstvenom stanju stanovništva, u kojima se navode alarmantne brojke.

Podaci, naime, pokazuju da su u 2015. godini od karcinoma pluća oboljela 664 pacijenta, od čega 508 muškaraca i 156 žena. Da je stanje ozbiljno kada je riječ o karcinomu pluća, koji je među tri vodeća uzročnika smrti, pokazuju podaci da je lani od karcinoma pluća umrlo 768 muškaraca, a 2014. godine 600.

Alarmantna je situacija i kada je riječ o smrtnosti žena, čak ih je 257 umrlo 2015. godine, a 171 godinu ranije.

Ako se pacijenti iz BiH ipak odluče za ovu terapiju, lijek mogu nabaviti u susjednoj Srbiji, gdje je dostupan od 2015.

Ovaj revolucionarni lijek razvijao se 25 godina. Na Kubi je prošao klinička ispitivanja, ali njegovo stavljanje na tržište uglavnom još nije odobreno u cijelom svijetu. Za sada su ga odobrile samo agencije za lijekove na Kubi, u BiH, Srbiji, Kolumbiji, Paragvaju i Peruu.

Budući da su studije u Evropi i SAD još u toku, nemoguće je sa sigurnošću reći koliko je ova vakcina učinkovita u poređenju s drugim lijekovima koji djeluju na sličnom principu.(eKapija)

na vrh

Sample 1a

 

abfbih od
abrs cbbih