Velika Britanija deseta na listi investitora u BiH

Velika Britanija deseta na listi investitora u BiH

Novi ambasador BiH u Velikoj Britaniji Vanja Filipović na pripremama u FIPA

18
0
PODIJELI

Novoimenovani ambasador BiH u Velikoj Britaniji Vanja Filipović se u Agenciji  za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) priprema za  rad na privlačenju novih britanskih investicija u BiH.

Direktor FIPA Gordan  Milinić ga je upoznao da postoji veliki prostor i šanse za povećanje britanskih  investicija, pošto je trenutno  Velika Britanija na desetom mjestu na listi  investitora u BiH. Dosad je iz Velike Britanije  pristiglo 453 miliona KM investicija, što čini 3,4% od ukupnih investicija u BiH. U investiranju je učestvovalo  126 britanskih kompanija, među kojima su najznačajniji EFT, Steal-min, Mineco, Mital, RPC i drugi.

FIPA intenzivno radi na privlačenju  britanskih investitora, pa su u posljednje vrijeme  skupa sa Ambasadom BiH u Londonu organizovani  investicioni forum i  učešće na poznatom skupu investitora –   sajmu  Going Global FDI.

Novi ambasador Filipović je izrazio spremnost da se priključi naporima FIPA i intenzivno radi na kontaktima  sa svim  potencijalnim investitorima iz Velike Britanije.