PODIJELI

Povodom nekoliko napisa jednog medija, a koji nažalost bez provjere ili uvažavanja relevantnih informacija od nadležnih službi u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine (CBBiH) povremeno prenesu i neki drugi mediji, CBBiH želi informirati javnost o sljedećem:

U CBBiH se svi aspekti poslovanja odvijaju uspješno, sukladno zakonima i internim procedurama. Sve informacije o radu i poslovanju CBBiH, kao i vezano za određene senzacionalističke medijske napise, uvijek je moguće provjeriti kod nadležnih službi. Predstavnika navedenoga medija CBBiH je više puta pozivala u posjet, kako bi se na licu mjesta uvjerio i provjerio “navodna” saznanja, ali je to odbijeno.

Rad CBBiH je iznimno transparentan, a svi podaci su kontinuirano dostupni javnosti kroz sva izvješća, publikacije, putem web stranice i društvenih mreža, priopćenja za javnost, kroz odgovora na upite medija i građana, kao i redovite tematske brifinge sa novinarima.

U svezi najnovijih medijskih napisa, a kako bi javnost bila istinito informirana, bitno je istaknuti kako pred sudom postoji samo jedna prijava, od jednoga službenika CBBiH koji je vođen neutemeljenom željom za napretkom u karijeri i nezadovoljstvom rezultatima javnoga oglasa na koji se prijavio. Također, nadležni u CBBiH su već upozoravani na ovakav scenarij, odnosno mogućnost da će određeni pojedinci posegnuti za drugim sredstvima, a ne samo pravnim, u nastojanju da izvrše pritisak na institucije kako bi ostvarili svoj cilj.

CBBiH oštro osuđuje namjere dezinformiranja i zloupotrebe u svezi s radom CBBiH, a time i destabiliziranja institucije iz osobnih, a i bilo kojih drugih interesa.

CBBiH je jedina državna institucija nadležna za monetarnu politiku na teritoriju cijele BiH, institucija koja već 21 godinu uspješno osigurava monetarnu stabilnost u zemlji, te ima najvišu razinu reputacije, kako u najširoj javnosti, tako i u domaćim i međunarodnim financijskim krugovima.

U svezi navedenog, CBBiH će u narednom razdoblju poduzeti sve neophodne radnje sukladno zakonskim ovlastima i obvezi zaštite institucije i njezine, radom stečene, najviše razine integriteta i reputacije.