PODIJELI

Novim rangiranjem, Sberbank je povećavao svoje već postojeće vodstvo u odnosu na svoje najbliže konkurente na listi “Top 1000 banaka” u svijetu, a koju objavljuje magazin “The Banker.

Ovaj britanski magazin, osnovan 1926. godine jedan je od ključnih izvora podataka i analiza finansijske industrije.

Usporedbu i rangiranje “Top 1000 svjetskih banaka” magazina “The Banker”, koji se kreira na godišnjem nivou i uključuje hiljadu najvećih banaka u svijetu po kriteriju osnovnog kapitala, predstavlja mjerilo u industriji još od 1970. godine, pružajući kompletne informacije o zdravlju bankarskog sektora. Kriterijumi koji određuju rangiranje su profitabilnost, stopa povrata kapitala, te osnovni kapital (Tier 1).

U globalnom poretku “Top 1000 svjetskih banaka” Sberbank sada zauzima 31. mjesto, čime je njena pozicija pomjerena unaprijed za pet mjesta u odnosu na prethodnu godinu.

„Na našem tržištu klijenti nas prepoznaju kao banku od izuzetnog povjerenja, banku koja je spremna odgovoriti na njihove potrebe te koja ostaje posvećena dugoročnom razvoju zajednice u kojoj djeluje“, izjavio je Vedran Peršić, direktor Marketinga i komunikacija Sberbank BH.