PODIJELI

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da su strane investicije u BiH dostigle 9 mlrd KM, a da su ulagači zaposlili više od 20.000 ljudi.

– Strane investicije važne su za postizanje veće efikasnosti kompanija, razvoj tehnologije, prenošenje novih vještina i znanja i osvajanje novih tržišta za BiH. Bez stranih investitora nema rasta i razvoja u BiH – rekao je Zvizdić u Sarajevu u obraćanju na promociji drugog Poslovnog barometra i obilježavanju 12 godina rada Vijeća stranih investitora.

Zvizdić je istakao da je Vijeće ministara BiH u protekle četiri godine uložio velike napore na poboljšanju poslovnog okruženja i privlačenju investicija.

– Na nivou Vijeća ministara usvojili smo nove propise kojima smo pojednostavili carinske procedure i unaprijedili spoljnotrgovinske aktivnosti. Stvorili smo preduslove i uveli elektronsku platformu za podnošenje prijava PDV-a i drugih poreza, čime smo bitno rasteretili preduzeća u BiH i ubrzali poslovne aktivnosti – naglasio je Zvizdić.

On je dodao da su pokrenute aktivnosti ukidanja nepotrebnih nameta i harmonizacije parafiskalnih nameta na svim nivoima vlasti u BiH.

– Konačno smo u fazi usvajanja posljednjeg zakona iz oblasti finansijskih reformi u BiH, a tu mislim na Zakon o Agenciji za osiguranje depozita koji će se pred poslanicima Predstavničkog Doma naći na glasanju u četvrtak, 5. jula. Time je osigurana stabilnost finansijskog sistema BiH, a privrednicima olakšan pristup finansijama za njihov dalji rast i razvoj – rekao je Zvizdić.

On je naveo da su strana ulaganja u 2017. porasla za čak 57,3% u odnosu na prethodnu godinu, a 26,3% u odnosu na petogodišnji prosjek.

U saopćenju je navedeno da je jedna od ključnih poruka Barometra da 77% investitora smatra da je poslovno okruženje u BiH nepredvidljivo.

– Svjestan sam da ovo utiče na mogućnost privlačenja stranih investicija i mislim da će ovo biti jedan od prioriteta u narednom periodu. Očekujemo da BiH ubrzo dobije status zemlje kandidata, a da će poruke nestabilnosti biti zaboravljene nakon oktobra – istakao je Zvizdić.

On je izrazio zadovoljstvo što je 84% investitora spremno da preporuči BiH kao zemlju za ulaganje, a 70% ih planira da ponovo investira u BiH u naredne tri godine.

– Zaključak istraživanja je da se u BiH investira zbog geografskog i strateškog položaja i potencijala domaćeg tržišta, kao i zbog postojećih resursa i logistike. Namjeravamo da ovu prednost iskoristimo u narednom periodu na veliko zadovoljstvo investitora i građana BiH – rekao je Zvizdić.

(eKapija)