PODIJELI

Steiermärkische Sparkasse, matična grupacija Sparkasse Bank u BiH, ove godine je pokrenula regionalni projekat podrške inicijativama na kojima volontiraju njeni zaposlenici – Profund. U prvom ciklusu dodjele sredstava, odabrano je i pet organizacija u kojima dobrotvorno djeluju uposlenici Sparkasse Bank u BiH.

U okviru Profund projekta, uposlenici svih banaka, članica Steiermärkische Sparkasse grupe, mogu nominovati udruženja, organizacije ili inicijative u kojima volontiraju za finansijsku podršku Profund-a. U fokusu su mali,  inovativni projekti usmjereni na stvaranje dobrobiti i pokretanje pozitivnih promjena u lokalnim zajednicama iz oblasti filantropije, umjetnosti i kulture, finansijske pismenosti, obrazovanja, nauke i istraživanja te očuvanja okoliša.

U prvom ciklusu dodjele sredstava podržano je pet organizacija aktivnih upravo u nekim od ovih oblasti: Planinsko društvo Visočica, Udruženje za djecu i omladinu „Nominativ“, Rukometni klub – rukometna škola BSD Grada Sarajeva, Foto-video klub Valter, i Udruženje građana za borbu protiv šećerne bolesti „Zenica“.

Projekat ima dva dugoročno postavljena cilja – sa jedne strane, doprinos razvoju lokalnih sredina kroz promicanje pozitivnih inicijativa u javnosti, te obezbjeđenje dodatnih sredstva za njihove aktivnosti. Sa druge strane, Sparkasse grupacija želi ohrabriti i vrijednovati lični, volonterski rad među svojim uposlenima i direktno ih integrisati u društveno odgovorno djelovanje banke. Time se dodatno jača korporativna kultura stvaranja koristi za društvo, a koju Sparkasse grupa njeguje već dvije stotine godina.