PODIJELI

Udruženje taksi prevoznika Sarajevo Taxi, predstavilo je jučer (12. jul 2018. godine) svoj novi dispečerski centar iz kojeg je moguće nadzirati više od 1.000 taksi vozila u samom gradu, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Otvaranju dispečer centra i predstavljanju mojTaxi aplikacije prisustovali su i gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka, te federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara.

– Pomalo sam zatečen cijelim projektom koji su naši taksisti u tišini proveli u posljednih nekoliko godina. Ovakvi potezi zaslužuju podršku od svih nivoa vlasti. Upravo ovakvi potezi i moderne tehnologije doprinose sigurnosti svih onih koji koriste taksi prijevoz. Saradnja između MUP-a FBiH i Sarajevo Taxi do sada je bila na zavidnom nivou, a sada je kroz ovaj projekat i bitno ojačana, a to je u korist građana i svih onih koji posjećuju BiH – kazao je Čampara.

– Ovo je revolucionaran projekat i Grad Sarajevo će i dalje pružati svaku podršku razvoju taksi saobraćaja. Ove novine posebno su važne i za sve veći broj turista koji posjećuje Sarajevo i sigurno će biti zadovoljni uslugama naših taksista koji su i naši ambasadori turizma i prvi se sreću sa gostima Sarajeva – kazao je Skaka.

Zahvaljujući tehnologiji na kojoj je kreirana mojTaxi aplikacija, na osnovu poziva klijenata i njihovih lokacija, taksi služba može adekvatno odgovoriti povećanim zahtjevima za vozilima u pojedinim dijelovima grada ili čak i pojedinim ulicama u određeno doba dana.

Partner u projektu je BH Telecom, a u tehnički dio projekta je također uključen Huawei, čija se oprema koristi u taxi vozilima i zahvaljujući kojoj je sada dostupan WI-FI internet u svim vozilima Sarajevo Taxi.

Sarajevo Taxi će, u suradnji sa Huawei i BH Telecomom, učestovati i u testiranju nove 4G mreže, s obzirom na to da je mreža taksi vozila i pokretnih Wi-Fi uređaja u vozilima izvrstan poligon za testiranje novih Huawei 4G rutera i BH Telecom mreže.

Trenutno u mojTaxi sistemu ima 800 vozila na raspolaganju putnicima, u Sarajevu, Visokom, Travniku, Kiseljaku i Konjicu.

U narednom periodu usluga mojTaxi će biti dostupna i u drugim gradovima, pa se do kraja godine očekuje više od 1.000 vozila.

(eKapija)