Sarajevo domaćin prvog interaktivnog događaja o Mišljenju Evropske komisije: „Vaše mišljenje o...

Sarajevo domaćin prvog interaktivnog događaja o Mišljenju Evropske komisije: „Vaše mišljenje o Mišljenju?“

21
0
PODIJELI

Pozivamo vas na interaktivni događaj koji se organizuje povodom objavljivanja Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji. Mišljenje, uz prateći Analitički izvještaj, ukazuje šta Bosna i Hercegovina, njeni građani i izabrani predstavnici trebaju da urade kako bi se pridružili Evropskoj uniji. Napisano je na oko 200 stranica. Ali nemojte misliti da ćemo na ovom događaju prelaziti cijeli tekst!

Naprotiv, po prvi put ćemo kroz interaktivnu formu razgovora predstaviti najbitnije detalje iz Mišljenja, razgovarati o tome šta nas čeka, o promjenama koje slijede i kako će one uticati na naše živote.

Saznajte o tome od šefa Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH Larsa- Gunnara Wigemarka.

Novinarka Damira Ibranović i direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić također će pokušati povezati preporuke Mišljenja sa poboljšanjem obrazovnih kurikuluma, te zajedno s vama diskutovati zašto se ne koriste napredne tehnologije u obrazovanju ili zašto mladi čovjek u BiH prvi posao u prosjeku dobije u 27. godini. Kako se to može promijeniti? Ko će to promijeniti? Na šta nas Mišljenje obavezuje? „Sa ovakvim prirodnim i ljudskim resursima imamo šansu da za nekoliko godina stvorimo zajednicu u kojoj će mnogi poželjeti da žive. Imamo ljude i kompanije koje mogu kreirati pozitivno ozračje i NOVU VIZIJU. Ako vidimo gdje idemo, treba nam još društveni dogovor, istrajnost u realizaciji dogovorenog i IDEMO RADITI“ poručuje vaš govornik Saša.

Svaki govornik ima maksimum 10 minuta da vas zainteresuje za tematiku. Putem elektronskog interaktivnog glasanja moći ćete odmah dati mišljenje i postaviti pitanje. Kroz intervju sa jednim od vas-učesnika saznaćemo koliko je ovaj događaj bio koristan za vas.

Ako ste zainteresovani da čujete dobre, nove, zanimljive ideje, da budete inspirisani, da upoznate nove ljude ili preispitate svoje mišljenje, znanje i stavove o Mišljenju, svakako nam se pridružite. Ovaj dogadjajne čine samo govornici i program na bini, nego i vi- učesnici u publici koji aktivno razmjenjujete iskustva sa drugima.

„Vaše mišljenje o Mišljenju?“

5. jula, 2019. od 11:00 do 13:00 sati

BIS (Brew Imperial Society) – bivše kino Imperijal, Maršala Tita 56, Sarajevo

Program:

11:00 – 11:03                Pozdrav, Jamila Milović-Halilović, šefica Komunikacija Ureda Evropske unije u BiH

Uvod: Video anketa: Građani o Mišljenju Evropske komisije

11:05 – 11:15               Ambasador Lars-Gunnar Wigemark, Mišljenje Evropske komisije, šta se nalazi pred Bosnom i Hercegovinom?

11:15 – 11:20                Interakcija sa publikom – glasanje, follow up

Uvod: Video anketa: Obrazovanje iz perspektive studenata iz BiH

11:22 – 11:32                Damira Ibranović, novinarka – Digitalizacija i obrazovanje – kako dalje, šta kaže Mišljenje?

11:32 – 11:37                Interakcija sa publikom – glasanje, follow up

Uvod: Video anketa: Poslovno okruženje

11:40 – 11:50                Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca RS – Vrijeme je da se mijenja poslovna klima u BiH- šta će poslodavci i institucije morati uraditi da ispune obaveze iz Mišljenja– Idemo raditi!

11:50 – 11:55                Interakcija sa publikom – glasanje, follow up

11:55 – 12:10                S Mišljenja na djela- Interaktivni razgovor s publikom, ambasador Wigemark, Damira Ibranović, Saša Aćić

12:10 – 12:15                Intervju sa učesnikom

Zakuska

Druženje u networking prostoru

Više na:

Mišljenje

http://dei.gov.ba/dei/direkcija/sektor_strategija/Upitnik/misljenje/default.aspx?id=21774&langTag=bs-BA

Analitički izvještaj  

http://dei.gov.ba/dei/media_servis/vijesti/default.aspx?id=21809&langTag=bs-BA