Profesor Lagumdžija u Nju Delhiju na završnim pripremama za Prvi Međunarodni Kongres...

Profesor Lagumdžija u Nju Delhiju na završnim pripremama za Prvi Međunarodni Kongres za Upravljanje Vještačkom Inteligencijom

18
0
PODIJELI

Medjunarodni Kongres za Upravljanje Vještačkom Inteligencijom (International Congress for the Governance of Artificial Inteligence – ICGAI) je u saradnji sa ORF (Obsever Research Foundation) iz Indije održao prvi od pet radnih skupova pod nazivom „Na putu ka Vještačkoj Inteligenciji za sve“.

Prvi ICGAI Kongres se održava, izmedju ostalog, i  sa  ciljem uspostavljanja Globalne Mreže za Upravljanje Vještačkom Inteligecijom – AI Global Governace Network (GGN/4AI). Trodnevni radni skup u Nju Delhiju, uz učešće pozvanih 20 lidera iz akademske zajednice i nevladinog sektora iz 10 zemalja sa pet kontinenata,  je bio jedan od poslednjih u pripremi strateških i akcionih dokumenata koji bi se trebali naći pred delegatima i učesnicima Kongresa u Pragu  aprila ove godine.

Uvodničar na skupu u Nju Dehiju na temu „Budući mehanizmi upravljanja Vještačkom Inteligencijom“ je bio profesor Ekonomskog Fakulteta dr Zlatko Lagumdžija kao član Savjetodavnog odbora ICGAI Kongresa.

U svom izlaganju dr Lagumdžija je ukazao na  bazne principe , koji treba na Prvom ICGAI Kongresu da vode ka usvajanju strategije djelovanja, uspostavljanju globalne mreže za upravljanje Vještačkom Inteligencijom i izabranim pravcima praktičnog djelovanja.  Zbog toga je prioritet definiranje pravih potrebnih i dovoljnih pitanja koja su u vremenu ubrzanog razvoja Vještačke Inteligencije i mase otvorenih pitanja, potrebnija nego što je prerano definiranje upitnih odgovora.  

Koliko su države i multilateralne organizacije uradile do sada na „regulatornoj evoluciji“ Vještačke Inteligencije je dobar pokazatelj njihove spremnosti i opremljenosti za izazove koji svakodnevno postaju sve kompleksniji. Ostaje otvoreno pitanje da li i na koji način se moraju regulirati ili ograničiti konkretne aplikacije Vještačke Inteligencije ka što je npr. prepoznavanje ljudskih lica i pokreta. Pitanje povjerenja ljudi različitih profila u mogućnosti i rad Vještačke Inteligencije postaje sve veći faktor u maksimiziranju njenih efekata u poslovnom i političkom svijetu. To su neke od tema o kojima je dr Lagumdžija govorio u funkciji usvajanja Kongresnih dokumenata i prioriteta daljeg rada.

Trodnevni radni skup je okončan usvajanjem prijedloga baznog dokumenta ICGAI Kongresa o Globalnoj Mreži za Upravljanje Vještačkom Inteligencijom, kao i planom aktivnosti u preostala dva mjeseca do održavanja prvog međunarodnog Kongresa ove vrste.