PODIJELI

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i direktor Elektrodistibucije Pale Ljubomir Mrda pustili su u rad hidroelektranu Bogatići-Nova u opštini Trnovo instalisane snage 9,96 megavata i prosječne godišnje proizvodnje 46,26 miliona kilovat-časova električne energije.

Mrda je naglasio da je hidroelektrana Bogatići-Nova najveći i najmoderniji hidroenergetski objekat koji je u posljednje vrijeme izgrađen u Republici Srpskoj, a u čiju izgradnju je uloženo znanje, iskustvo i novac.

Napomenuo je da je za samo godinu dana izgrađena i u probni rad puštena potpuno automatizovana hidroelektrana sa centralnim “skada” sistemom za nadzor i upravljanje koji predstavlja svjetski standard u oblasti proizvodnje električne energije.

– Ukupna vrijednost incvesticije, koja je primjer dobrog korištenja naših resursa i obnovljivih izvora energije, iznosi 18,5 mil KM. Instalisana snaga ove hidroelektrane je 9,96 megavata, projektovana godišnja proizvodnja 41 gigavat-čas električne energije, a očekivani godišnji prihod oko 5 mil KM. Taj prihod omogućiće dalji razvoj preduzeća, nova ulaganja i nova radna mjesta – rekao je Mrda novinarima.

Naglasio je da je realizacija ovog projekta uspjeh, kako uprave, tako i svih zaposlenih u preduzeću Elektrodistibucija sa Pala.

Hidroelektrana je izgrađena na rijeci Željeznici, a investitor je preduzeće Elektrodistribucija Pale koje posluje u sastavu Elektroprivrede Republike Srpske.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić uručila je Mrdi upotrebnu dozvolu za hidroelektranu Bogatići-Nova.

(eKapija)