PODIJELI

Plasiranje fudbalske reprezentacije Hrvatske u finale Svjetskog prvenstva u fudbalu moglo bi da ima i opipljiv uticaj na turizam, budući da su posjete stranicama Hrvatske turističke zajednice porasle za čak 250%.

Dobri nastupi hrvatske reprezentacije značajno su tako, doprinijeli promociji Hrvatske, ne samo kao turističke destinacije, nego kao zemlje u cjelini.

– Ulazak Hrvatske u finale fudbalskog prvenstva stavio je zemlju u fokus svjetske javnosti. Ovo je izuzetna prilika za dodatne promotivne aktivnosti. Kreirali smo skraćenu verziju promotivnog spota Ambasadori hrvatskog turizma u kojem smo ostavili samo one kadrove u kojima se pojavljuju hrvatski fudbaleri. Spot je za vrijeme i nakon utakmice s Engleskom fantastično prihvaćen. Pozitivni promotivni efekti vidljivi su i na veb strancima HTZ-a, gdje bilježimo porast posjeta od 250% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najveća posjećenost stranica bilježi se s tržišta Italije, SAD-a, Rusije, Indije, Njemačke, UK-a, Francuske, Poljske i Holandije – izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Prilikom mini kampanje na YouTube kanalu korišćene su geolokacije te je fokus uoči i za vrijeme utakmice bio na području oko stadiona Luznhiki, a nakon utakmice na cijelom području Moskve. Tom je prilikom skraćena verzija promotivnog videa pogledana je više od 250.000 puta, a nakon hrvatske pobjede i ulaska u finale “view rate” videa porastao je za 161%. Kampanja se sprovodila i na društvenoj mreži Facebook s fokusom na stadion Luznhiki, a promotivni video je tokom i nakon utakmice ostvario 74.000 pregleda.

Promotivne aktivnosti sprovođene su i na društvenim mrežama Instagram i Twitter, gde je HTZ intenzivno pratio sve dosadašnje utakmice hrvatske reprezentacije uspostavljajući tako dvosmjernu komunikaciju s fanovima širom svijeta. Na Twitteru je primjera radi tako, ostvareno više od 2 miliona impresija. Na Facebook stranici HTZ-a postove je vidjelo više od nekoliko miliona ljudi, a odlične rezultate bilježe i Facebook stranice za tržišta Poljske, Njemačke i Italije. Vidljivost postova od milion ljudi u jednom danu ostvarena je na i društvenoj mreži Instagram.

(eKapija)