Novoimenovani ambasadori BiH u FIPA-i: Intenzivirati animiranje potencijalnih investitora

Novoimenovani ambasadori BiH u FIPA-i: Intenzivirati animiranje potencijalnih investitora

29
0
PODIJELI

U okviru priprema za diplomatsku misiju, novoimenovane bh.diplomate Slaviša Ćeranić, ambasador BiH u Rumuniji, i Siniša Berjan, ambasador BiH u Japanu, posjetili su FIPA-u kako bi se upoznali s nadležnostima Agencije, suradnji sa stranim investitorima, te trenutnim aktivnostima na polju ekonomske suradnje sa spomenutim zemljama.

Direktor FIPA-e Gordan Milinić je informirao ambasadore o radu Agencije u sferi stranih ulaganja, radu i podršci stranim investitorima u BiH, trenutno raspoloživim investicionim projektima, te sektorima koji bi mogli biti interesatni investitorima iz Rumunije i Japana.

Osvrnuo se i na trend rasta stranih ulaganja u 2017, te 2018 kada smo zabilježili 800 miliona KM, ističući očekivanja o nastavku rasta tokom i 2019. godine.

Od ekonomske diplomatije se očekuju značajniji efekti rada na polju izvoza iz BiH i pronalaska investitora za BiH, te je stoga vrlo važno, nakon preuzimanja dužnosti, uspostaviti kontakte s privrednim i regionalnim komorama, te udruženjima poduzetnika i sektorskim udruženjima radi predstavljanja potencijala BiH, kao i intenzivirati animiranje potencijalnih investitora.

Prema zvaničnim podacima Centralne banke BiH, dosadašnja ulaganja Rumunije u BiH iznose 3,4 miliona KM, a najznačajnije rumunske kompanije su Steel Mehanika, Corrado Penna i Astra Invest.

Iz Japana nisu registrirana značajnija strana ulaganja u BiH. Tek se očekuju efekti nekoliko posjeta japanskih privrednih delegacija u BiH u posljednje dvije ili tri godine. Važno je istaći da je Japan jedan od najvećih donatora u BiH.

Dodatno je istaknut značaj organiziranja poslovnih susreta između bh. i stranih privrednika radi jačanja ekonomskih veza, povećanja  investicija, te praćenja privrednih dešavanja radi uključivanja bh.privrede i privrednika u nove privredne tokove.

Dogovoreno je da ambasadori organiziraju investicione  forume za BiH u skoroj budućnosti.