Nestlé jača napore da poveća broj žena na rukovodećim pozicijama do 2022.

Nestlé jača napore da poveća broj žena na rukovodećim pozicijama do 2022.

28
0
PODIJELI

Nestlé je danas predstavio akcioni plan za povećanje broja žena na rukovodećim pozicijama na globalnom nivou. Ovo naglašava posvećenost Nestléa u pružanju jednakih mogućnosti za sve zaposlenike u kompaniji.

Nestlé je u posljednjih nekoliko godina ostvario napredak u povećanju broja žena na rukovodećim pozicijama. Danas, na 43% tih pozicija su žene. S planom za ubrzavanje rodne ravnopravosti, Nestlé će sada staviti poseban naglasak na povećanje udjela žena na 200 najviših rukovodećih pozicija i to s oko 20% na 30% do 2022. godine. Ovo je još jedan Nestléov korak ka rodnoj jednakosti.

Mark Schneider, izvršni direktor kompanije Nestlé, rekao je: ”To je jednostavno ispravna odluka. Vjerujemo da će raznovrsnija radna snaga s većim brojem žena na čelu, ojačati našu inkluzivnu kulturu i učiniti Nestlé još boljom kompanijom. Postavljamo mjerljive ciljeve kako bismo bili odgovorni u njihovom ispunjenju”.

Lokalno, Nestlé u Adriatic regiji danas zapošljava 717 ljudi, odnosno 57% žena i 43% muškaraca. Što se tiče menadžerskih pozicija, 62% žena su linijski menadžeri, a 38% muškarci.

”Ravnoteža spolova je ključna komponenta Nestléovog pristupa raznolikosti i inkluziji. Nestlé u Adriatic regiji odražava ovaj pristup. Raznolikost i inkluzija su dio kulture naše kompanije i dokazano motiviraju i angažiraju zaposlenike, što dovodi do visokih performansi i inovacija. To je način na koji poslujemo i jedan je od načina na koji Nestlé živi svoje vrijednosti”, kazala je Yana Mikhailova, direktorica tržišta jugoistočne Europe kompanije Nestlé.

Nestlé ima ugrađenu rodnu ravnopravnost u svim svojim ljudskim resursima. Kompanija je nedavno uključena u Bloomberg indeks rodne ravnopravnosti (GEI) za 2019. godinu. Kompanija sada postavlja nove ciljeve za daljnje djelovanje.

Plan za ubrzanje rodne ravnopravnosti uključuje sljedeće specifične aktivnosti:

  • Podrška svim rukovodiocima da očuvaju inkluzivno radno mjesto i okruženje bez pristrasnosti;
  • Podsticanje upotrebe Nestlé programa za roditeljski dopust i fleksibilnu politiku rada koja se primjenjuje u svim Nestlé operativnim kompanijama;
  • Unapređenje programa za mentorstvo i sponzorstvo kako bi se žene s velikim potencijalom pripremile za veće rukovodeće pozicije;
  • Zapošljavanje i promoviranje više žena na rukovodećim pozicijama;
  • Kontinuirano praćenje postignutih rezultata i daljnja promocija rodne ravnopravnosti;
  • Daljnje napore u području rada na smanjenju razlike u plaćama između muškaraca i žena;
  • Izvještavanje o napretku u Nestléovom godišnjem izvještaju o stvaranju zajedničkih vrijednosti;

Nestlé plan za ubrzanje rodne ravnopravnosti jača postojeću predanost kompanije za poboljšanje rodne ravnopravnosti u radnom okruženju. U Nestléu, i muškarci i žene, imat će ključnu ulogu u unapređivanju rodne ravnopravnosti i stvaranju boljeg mjesta za rad.