Nastavak jačanja kapaciteta CBBiH uz podršku švajcarske vlade

Nastavak jačanja kapaciteta CBBiH uz podršku švajcarske vlade

40
0
PODIJELI

U Centralnoj banci Bosne i Hercegovine (CBBiH) je danas, 13. februara 2019. godine, potpisan sporazum o nastavku Programa bilateralne pomoći i izgradnje kapaciteta centralnih banaka (u daljem tekstu: Program), a koji će biti realizovan uz podršku Švajcarskog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO).

Sporazum su potpisali ambasadorica Švajcarske u BiH Nj.E. gđa. Andrea Rauber Saxer i guverner CBBiH dr Senad Softić.

„Švajcarska se zalaže za podršku ekonomskom razvoju BiH. Zbog finansijske globalizacije i njenog snažnog uticaja na ekonomiju BiH, važno je da CBBiH ima kapacitete za adekvatno rješavanje tih izazova i provođenje optimizovanog upravljanja deviznim rezervama i dobrog makroekonomskog računovodstva i statistike kako bi postigla ciljeve monetarne politike i zadržala stabilnost valute. Vjerujemo da će se u idućim godinama kompetencije službenika CBBiH dodatno unaprijediti. Nadalje, ovaj projekt će im i dalje pružati mogućnost za razmjenu znanja i iskustava sa kolegama iz zemalja uključenih u Program kao i sa švajcarskim kolegama, uključujući i one iz Švajcarske narodne banke”, rekla je ovom prilikom ambasadorica Rauber Saxer.

Moram naglasiti da je savjetodavna, stručna i finansijska pomoć Švajcarske izuzetno dragocjena za CBBiH. SECO Program bilateralne pomoći i izgradnje kapaciteta je u potpunosti opravdao očekivanja, te se nadamo da će i nastavak biti isto tako uspješan i kvalitetan“, istakao je guverner Softić.

Nakon uspješno provedene prve faze Programa od 2014.-2017. godine, potpisivanje sporazuma označilo je početak druge faze, odnosno nastavak programa do 2022. godine.

U pripremnom dijelu druge faze tokom 2018. godine, izvršena je analiza potreba CBBiH, te su identifikovana sljedeća prioritetna područja rada u kojima će, kroz jačanje stručnih kapaciteta, biti osigurano jačanje i prilagođavanje CBBiH međunarodnim i EU standardima:

  • analiza i implementiranje monetarne politike (upravljanje deviznim rezervama i istraživački kapaciteti),
  • makroekonomsko računovodstvo i statistika (pohranjivanje podataka i metodologije vremenskih serija),
  • upravljanje ljudskim resursima,
  • unapređenje planova za kontinuitet poslovanja, naročito u pogledu IT sistema.

Program će implementirati Institut za međunarodne studije (Graduate Institute of International Studies – GIIS) iz Ženeve.