Najveća statistička konferencija regiona – ICOS 2019 održava se u Sarajevu

Najveća statistička konferencija regiona – ICOS 2019 održava se u Sarajevu

Fokus susreta svjetskih eksperata je statistika kao jedan od najvažnijih indikatora stanja i perspektiva održivog razvoja države

22
0
PODIJELI

Druga međunarodna statistička konferencija International Conference on Official Statistics – ICOS 2019 će biti održana 14. i 15. novembra/studenog 2019. na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu (EFSA), u organizaciji Zavoda za statistiku Federacije BiH i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.   

ICOS 2019 je druga po redu međunarodna konferencija o zvaničnoj statistici koja se održava u Sarajevu. Fokus ovogodišnje konferencije je modernizacija i harmonizacija metodologija za prikupljanje i analizu podataka kao glavnih preduvjeta za donošenje odluka u svim aspektima društvenog razvoja. Učešće je prijavilo oko 200 naučnika, stručnjaka i profesora iz BiH, regiona i svijeta. Na konferenciji će biti prezentirani i novčano nagrađeni istraživački radovi studenata.

Keynote govornici ICOS-a 2019 su svjetska imena iz oblasti statistike: dr. Edwin Diday – Paris Dauphine Univerzitet Francuska, dr. Ksenija Dumičić, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, dr. Robert Stehrer, Institut za međunarodne ekonomske studije u Beču, , dr. Cesar Cancho, Svjetksa banka, dr. Vassilis Monastiriotis – London School of Economics and Political Science, i dr. Jasmin Komić – direktor Zavoda za statistiku Republike Srpske.

Prof. dr. Ksenija Dumičić je istakla da korištenje samo pouzdanih podataka, koje daje službena statistika, i to isključivo na pravilan način, korisno. „Budući da službena statistika daje pouzdane podatke i indikatore značajne za vođenje države i prijeko potrebne znanstvenoistraživačkom radu i statističkoj profesiji u organizacijama u privredi i izvan nje, kao i statističkoj edukaciji u širenju statističke pismenosti, izvanredno je da su nositelji službene statistike i vodeći edukatori statističkih metoda u Bosni i Hercegovini, među prvima u regiji prepoznali snagu svoje povezanost te odgovornost koju nose s aspekta korisnika podataka, te organizirali 2017. prvi puta, a sada u 2019. godini i drugi puta, međunarodnu konferenciju International Conference on Official Statistics – ICOS2019, koja afirmira službenu statistiku, prateći tako svjetske trendove postavljene od UN-a, odnosno Svjetske banke, OECD-a, Europske komisije i drugih strateški orijentiranih organizacija. Korištenje samo pouzdanih podataka, koje daje službena statistika, i to isključivo na pravilan način, a što osigurava statistička edukacija, omogućuju adekvatnu informiranost, potrebnu za donošenje kvalitetnih odluka, kako državnih tijela i menadžera u privredi, tako i građana u prakticiranju demokracije i donošenju boljih odluka za život.“, izjavila je dr. Dumičić.