PODIJELI

Sindikat metalaca Federacije BiH zatražio je od Udruženja poslodavaca FBiH i Grupacije poslodavaca u metalskoj djelatnosti da do 15. jula u skladu sa potpisanim Protokolom o sprovođenju pregovora zaključe granski kolektivni ugovor, uz povećanje najniže cijene rada i definisanje ostalih materijalnih prava iz radnog odnosa.

Ukoliko ovaj zahtjev ne bude ispunjen, Upravni odbor Sindikata metalaca FBiH trebalo bi da, najkasnije do 31. jula, donese odluku o organizaciji i održavanju generalnog štrajka na nivou FBiH 12. septembra.

Predsjednik Sindikata metalaca FBiH Bajro Melez rekao je da metalci najviše ispaštaju zbog nerada Ekonomsko-socijalnog savjeta, te istakao da su se protiv njih okrenuli poslodavci i Vlada FBiH iz, kako kaže, prostog razloga jer nisu poslušnici, prenose federalni mediji.

– U posljednje vrijeme smo izgubili jakih 16 preduzeća sa 1.500-1.600 radnika. Doveli su do gašenja takvih preduzeća, jer nisu u stanju da donesu zakon o uvezivanju radnog staža i sve je jasno. Taj zakon treba hitno donijeti kako bi se obezbijedili ti ljudi koji su dobili otkaze ili su na ulici – naglasio je Melez i dodao da je u FBiH ukupno 50.000 radnika bez uvezanog radnog staža.

On tvrdi da su zbog nerada Saveza samostalnih sindikata BiH metalci u veoma teškom materijalnom položaju.

Melez je naglasio da je Selvedin Šatorović i dalje kandidat Sindikata metalaca FBiH za predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH, bez obzira na to kako se odvijala situacija po tom pitanju u narednom periodu.

(eKapija)