Mirza Ustamujić, predsjednik Uprave kompanije Payten: Iza nas su dvije godine sjajnih...

Mirza Ustamujić, predsjednik Uprave kompanije Payten: Iza nas su dvije godine sjajnih rezultata

688
0
PODIJELI

Osnov za odlične rezultate bila je sjajna poslovna 2017. godina Asseca SEE i odluka da se početkom prošle godine u zasebnu firmu izdvoji njen najbrže rastući segment kartičnog poslovanja // Prihode i kontinuirani rast generišu uglavnom vlastita rješenja, usluge i servisi // Mladi ljudi daju dodatnu vrijednost našim proizvodima, inovativnim rješenjima, servisnim centrima i podršci koju pružamo korisnicima

Nešto više od godinu dana bilo je dovoljno da pod vodstvom Mirze Ustamujića Asseco SEE zabilježi rekordne rezultate poslovanja u Bosni i Hercegovini. U 2017. godini operativna dobit kompanije je udvostručena, dva puta je povećan i broj uposlenih, a logičan slijed su brojna priznanja za inovativnost i unaprjeđenje iskustva klijenata banaka u Bosni i Hercegovini i za najboljeg tehnološkog provajdera u bankarskom sektoru. Ta godina ostala je zabilježena kao najuspješnija od postojanja kompanije u Bosni i Hercegovini, što je Asseco SEE svrstalo i u Top 10 IT kompanija u našoj zemlji.

Korak dalje načinjen je u 2018. godini kada Asseco SEE Grupa započinje proces izdvajanja svog najbrže rastućeg biznisa – kartičnog poslovanja (Paymenta) u novu kompaniju Payten. Na osnovu rezultata koje je postigao u veoma kratkom periodu, Uprava u Poljskoj odlučila je rukovođenje Paytenom povjeriti Mirzi Ustamujiću, sa kojim razgovaramo o rezultatima Paytena i planovima za budućnost.

  • Gospodine Ustamujiću, nakon što je Asseco SEE u Bosni i Hercegovini u 2017. godini ostvario rekordne rezultate, te već u prvom kvartalu 2018. imao dvocifreno uvećanje prihoda u odnosu na godinu ranije, došlo je do odvajanja biznisa. Vi ste u trenutku kada ste preuzeli rukovođenje novom kompanijom najavili da očekujete da Payten krene snažno naprijed i već u prvoj godini poslovanja premaši rezultate poslovanja firme majke – cjelokupnog Asseco SEE u Bosni i Hercegovini. S obzirom na to da je 2018. iza nas, može li se reći da su najave i ostvarene?

Moram priznati da je spomenuti period za nas bio jako uspješan. A preduvjet za ono što postižemo danas svakako je 2017. godina tokom koje smo kao Asseco SEE u Bosni i Hercegovini, pored jako dobrih poslovnih rezultata, dodatno učvrstili lidersku poziciju i mnogo radili na unaprjeđenju vlastitih servisa i infrastrukture te podizanju ljestivice u smislu kvaliteta pruženih usluga. Bio sam na čelu Asseca, ali moram reći da sam bio i na čelu jednog jakog tima jer sve ovo ne bi bilo moguće bez svih mojih kolega i uposlenika koji se marljivo i sa mnogo pažnje posvećuju svakom našem partneru i njihovom zahtjevu.

  • Možemo li podsjetiti naše čitatelje kako je došlo do izdvajanja Paytena u zasebnu kompaniju?

– Kada govorimo o kartičnom poslovanju ili Payment biznisu, odluka o odvajanju ove divizije u kompaniju Payten predstavljala je logičan slijed događaja. Naime, ustanovljeno je da je riječ o najbrže rastućem biznisu unutar Grupe, gdje naši partneri očekuju dodatnu fleksibilnost, veću podršku i veoma brz razvoj servisa kao odgovor na sve veće zahtjeve njihovih korisnika. Morali smo poštovati te zahtjeve i upravo to nam je pomoglo da se diferenciramo na tržištu, napravimo značajan iskorak, i postanemo brži i efikasniji.

Da li smo spremni držati obećanja? Sa 6,73 miliona EUR prihoda bolji smo od cjelokupne Asseco kompanije od prije dvije godine za skoro 10%, što je u procentima dvocifreni rast, dok u istom periodu u odnosu na Payment biznis rastemo sa 3,05 na 6,73 miliona EUR ili bilježimo trocifreni rast u procentima – čak 120% ili 2,2 puta!

Ovaj uspjeh je time veći kada shvatite da prihode i kontinuirani rast generišu uglavnom vlastita rješenja, usluge i servisi. Jednostavno, kada je kartični biznis u pitanju Payten predstavlja sinonim uspjeha i liderstva u Bosni i Hercegovini, što najprije naša rješenja, a potom i rezultati najbolje potvrđuju.

  • Šta je najviše doprinijelo tako snažnom rastu?

– Rekao sam to nekada ranije, a danas sam možda samo sigurniji nego tada – naši uposlenici, mahom sjajni mladi ljudi, su generator našeg uspjeha, kako u Bosni i Hercegovini tako i regiji. Oni su ti koji daju dodatnu vrijednost našim proizvodima, našim inovativnim rješenjima, našim servisnim centrima i podršci koju pružamo korisnicima. Oni su ti koji svojim liderstvom i ambicijama čine pokretačku energiju Grupe, a mislim da nisam daleko od istine kada kažem da u Bosni i Hercegovini imamo najmlađu prosječnu starosnu dob uposlenika.

  • Šta od Paytena možemo očekivati u budućnosti?

– Ukoliko prihvatimo činjenicu da smo najveće rezultate i dvostruki rast pravili sa ekipom koja je u međuvremenu samo dvije godine iskusnija, očekivati je da nismo dotakli svoj zenit. Želim napomenuti da sam prije dvije godine imao veliki personalni izazov da ubijedim Grupu da na tržištu kao što je Bosna i Hercegovina možemo rasti duplo. Danas kod svojih saradnika želim vidjeti apetit da iz Bosne i Hercegovine osvajamo neka nova tržišta jer svjestan sam da smo izrasli i da smo spremni za veće izazove. Način na koji ćemo to uraditi, da li akvizicijama ili vlastitim rješenjima, sa novim biznis modelima, nekim novim nišama u različitim industrijama poput telekom industrije…, je manje bitan. Bitna je energija, ambicija i iznad svega svijest da mi to možemo. A kada nadvladamo strahove – već smo pobijedili.

Ponavljam, ovaj mladi, najmlađi, tim koji vodimo u Bosni i Hercegovini još uvijek nije dosegao svoj maksimum, jer tek smo dvije godine iskusniji a imamo iza sebe najbolje rezultate u historiji kompanije.