PODIJELI

Nakon ulaska u Fortenovu grupu u novembru, vodeći slovenački maloprodajni lanac obećava lakše refinansiranje i čak najavljuje akvizicije u Srbiji

Najavom ruskog bankara Maksima Poletajeva da će Mercator postati dio grupacije Fortenova koja je krajem novembra preuzela zdrav dio neuspjelog Arokora, vruće ljetne dane ukrasio je predsjednik uprave Tomislav Čizmić.

Pregovori sa zajmodavcima će svakako biti lakši kada smo dio stabilne i jake grupe. Ulaz u Forten ne mijenja ništa za kupce, ali nam donosi stabilnost, koje nikada nije previše. U protekle dvije godine uspješno smo smanjili zaduženost i povećali profitabilnost. Naravno, još uvijek ima mnogo posla koji treba obaviti, što će biti nešto lakše u okviru Fortena. Ključni projekti su i dalje obnova logistike, izgradnja logističkog centra u Ljubljani i ulaganja u unapređenje logistike u Srbiji. Srbija je veoma interesantna za nas kao tržište, jer se aktivno konsoliduje i gotovo ćemo sigurno izvršiti neku vrstu preuzimanja. Rad na diferenciranju ponude još nije završen ali već smo postigli mnogo, a nastavićemo da radimo sa lokalnim dobavljačima na svim našim tržištima – rekao je Tomislav Čizmić.

Čizmić je uvjeren da je transfer dobra vijest za Mercator, a time i za njegove dobavljače