Mann+Hummel BA d.d. Tešanj i MS&Wood d.d. Fojnica pobjednici AHK nagrade...

Mann+Hummel BA d.d. Tešanj i MS&Wood d.d. Fojnica pobjednici AHK nagrade za stručno obrazovanje 2018/19

36
0
PODIJELI


Predstavništvo njemačke privrede u Bosni i Hercegovini je u okviru jučerašnjeg Novogodišnjeg prijema pred brojnim zvanicima po prvi put, pod pokroviteljstvom Ambasade Savezne Republike Njemačke dodijelilo AHK nagradu za stručno obrazovanje 2018/19. Nagrada je namijenjena kompanijama i obrazovnim institucijama u Bosni i Hercegovini koje se zajednički, vlastitim inicijativama angažuju za praktično dualno stručno obrazovanje prilagođeno potrebama privrede u Bosni i Hercegovini. Projekti su se kratkim filmom predstavili široj stručnoj publici koja se sastoji od predstavnika njemačke i bosanskohercegovačke politike i privrede.

Od 31 pristigle prijave kompanija i stručnih škola iz cijele Bosne i Hercegovine, žiri je odabrao ukupno četiri pobjednika. Nezavisni žiri, sastavljen od eksperata njemačke i bosanskohercegovačke privrede i politike ocijenili su pristigle prijave na osnovu sljedećih kriterija:

•  Dualnost – spoj teorijskih i praktičnih elemenata, saradnja obrazovnih institucija i firmi

•  Inovacija – npr. program prilagođen potrebama privrede

•  Kvaliteta – koncept, sadržaj i provođenje saradnje

•  Društvena korist – npr. smanjenje nezaposlenosti mladih ili sprečavanje iseljavanja

•  Održivost – dugoročna perspektiva za budućnost i primjer za druge projekte.

Prvo mjesto podijelile su Mann+Hummel BA d.d. Tešanj zajedno sa Mješovitom srednjom školom Tešanj i MS&Wood d.d. Fojnica zajedno sa Srednjom mješovitom školom „Zijah Dizdarević“ Fojnica. Drugo mjesto pripalo je Srednjoj stručnoj školi Džemal Bijedić Goražde zajedno sa kompanijom EMKA Bosnia d.o.o. Goražde, a treće mjesto Srednjoškolskom centru Hadžići zajedno sa TIDC d.o.o. PJ TARČIN FOREST RESORT & SPA, MRKULIĆ-COMPANY d.o.o. Sarajevo-Ilidža, TERMALNA RIVIJERA d.o.o. Sarajevo-Ilidža i HOTELI ILIDŽA GROUP Sarajevo-Ilidža. Nagrade su predstavnicima kompanija i obrazovnih institucija lično uručile ambasadorica Savezne Republike Njemačke Christiane Hohmann zajedno sa predstavnicom Saveznog ministarstva za privredu i energiju Njemačke (BMWi) Martinom Kolberg i David Parkmannom novim zamjenikom direktora Predstavništva njemačke privrede u BiH.