Дървен материал от www.emsien3.com

The best bookmaker bet365

The best bookmaker bet365

Menu
RSS

UNIQA Online-AKCIJA IO webbaner 728x90px

U Historijskom muzeju BiH otvorena izložba ''Erfinderland Deutschland”

Revolucionani njemački izumi u Sarajevu. ‘’Jednostavno sam bio lijen da računam’’ – Konrad Zuse, građevinski inžinjer i izumitelj računara

Pod pokroviteljstvom Goethe Instituta BiH, u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine sinoć je otvorena izložba ''Erfinderland Deutschland” koja prikazuje revolucionarne izume iz Njemačke koji su promijenili svijet kao i inovacije od značaja za budućnost.

-          Sretni smo što je naša putujuća izložba, stigla i u Sarajevo, prvu stanicu u jugoistočnoj Evropi. Ona donosi nevjerovatne eksponate i izume koji pokazuju raznovrsnost nauke kao cjeline te koliko je Njemačka uticajna zemlja u oblasti naučnih istraživanja. Nadamo se velikom odzivu bh. građana, a posebno srednjoškolaca i studenata za koje smo pripremili i posebne ture obilaska izložbe. Želimo da oni svijet nauke i istraživanja dožive na jedan novi način, kao zabavni ekperiment koji je kreativan i pruža bezbroj mogućnosti, poručila je Alexandra Mittler, direktorica jezičkog odjela Goethe-Instituta u Bosni i Hercegovini.

Izložba prikazuje sedam stanica, a svaka predstavlja jednu naučnu disciplinu. Tako će posjetitelji imati priliku vidjeti
naučna dostignuća iz oblasti informacionih tehnologija, energije, mobilnosti, komunikacije, medicine, optika i materijala.
Svaki segment na izložbi sadrži uvodne informacije zasnovane na pronalasku ili inovaciji, kao i citat koji daje lični pečat
svakom eksponatu.

Izložba je osmišljena u saradnji s renomiranim Frauenhofer i Max Planck udruženjima iz Njemačke u cilju prikazivanja što većeg broja podataka i rezultata istraživanja.

Nakon Sarajeva, postavka putuje u Makedoniju, zatim u Rumuniju i Grčku, a cilj je da u narednim godinama obiđe cijeli svijet. Posjetitelji u Bosni i Hercegovini izložbu mogu pogledati do 28. septembra, a uz njemački, prevedena je i na bosanski jezik.

na vrh

Sample 1a

 

abfbih od
abrs cbbih