Lidija Žigić, predsjednica Uprave NLB Banke d.d. Sarajevo: Ostajemo u samom vrhu

Lidija Žigić, predsjednica Uprave NLB Banke d.d. Sarajevo: Ostajemo u samom vrhu

207
0
PODIJELI

Prvi smo na tržištu BiH uveli kartično plaćanje na rate putem SMS-a na svim POS terminalima u zemlji i inostranstvu // Uvijek ima prostora za nova rješenja

Razgovarao: Zlatko Vukmirović

Ovu poslovnu godinu NLB Banka započela je predstavljanjem jedinstvene usluge za plaćanje putem mobilnog telefona, a to je mobilna aplikacija NLB Pay ili NLB mobilni novčanik! Tim povodom razgovaramo sa predsjednicom Uprave NLB Banke Lidijom Žigić o protekloj godinii te ne samo ovoj nego i o drugim novinama koje ova Banka donosi svojim klijentima u vremenu pred nama.

 • Poštovana gospođo Žigić, možete li za čitatelje magazina Banke i Biznis dati ocjenu poslovanja NLB Sarajevo d.d. u prethodnoj, 2018. godini?

– Sa zadovoljstvom se mogu osvrnuti na proteklu godinu. To je bila godina rasta u svim segmentima poslovanja kako sa fizičkim, tako i sa pravnim licima. Svoje postojeće bankarske usluge smo dodatno unapređivali proširujući spektar ponude prilagođene potrebama naših klijenata. Prošle godine smo imali niz akcijskih ponuda kredita, osiguravali smo značajne popuste za plaćanje NLB karticama, a prvi smo na tržištu BiH uveli kartično plaćanje na rate putem SMS-a na svim POS terminalima u zemlji i inostranstvu, te prilikom online kupovine.

Istraživanje zadovoljstva naših klijenata koje provodi renomirana kuća GfK pokazuje da smo i u protekloj godini po kvalitetu usluge i zadovoljstvu naših klijenata kako uslugom, tako i proizvodima, te povoljnim cijenama proizvoda u samom vrhu bankarskog sektora u BiH.

Također, dosta smo ulagali da se klijenti u našim poslovnicama osjećaju ugodno i u direktnoj komunikaciji rješavaju svoja finansijska pitanja, a tome svakako doprinosi savremeni izgled naših poslovnica, koji je također vrlo važan za unapređenje i osnaženje odnosa s klijentima.

Ne smijemo zaista zaboraviti niti naše aktivnosti posvećene društveno odgovornom poslovanju, gdje je Banka aktivno radila i pomogla rad više od 30 udruženja za razvoj sporta, kulture i humanitarnog djelovanja.

ZA NAPREDAK UVIJEK IMA PROSTORA

 • Koje su osnovne odrednice poslovne strategije NLB Banke? Šta je, po Vama, osnov sada već konstantno dobrih rezultata NLB Banke d.d. Sarajevo?

– Poznavanje klijenta i rad zasnovan na partnerskom odnosu klijenta i banke predstavlja temelj uspješnog poslovanja. NLB Banka već dugi niz godina značajnu pažnju posvećuje pružanju vrhunske usluge klijentima, poboljšanju kreditnih procesa te kontinuiranom ulaganju u tehnološka rješenja, a upravo ovakva ulaganja, odnos klijenta s bankom čine mnogo uspješnijim, jednostavnijim i boljim. Znači, osnov je vrlo jednostavan: klijent je za nas uvijek na prvom mjestu i sve što radimo je posvećeno zadovoljenju potreba naših klijenata.

 • Pretpostavljamo da su utvrđene smjernice rada i za ovu, 2019. godinu. Na čemu se one baziraju i na šta ćete staviti akcenat?

  – Kao što sam već naglasila, iako uspješno radimo i bilježimo odlične rezultate, uvijek ima prostora za unapređenje postojećih bankarskih usluga, te nastojimo da našim klijentima ponudimo nove i moderne proizvode koje saradnju s klijentima čine još boljom. U NLB Banci ćemo i dalje nastojati da dobro upoznamo naše klijente, da njihove potrebe i mogućnosti razumijemo na pravilan način, kao i da na osnovu svega toga ponudimo najadekvatnije usluge.

Također, nastavljamo ići u korak s vremenom i uvoditi moderna bankarska rješenja i pristup bankarskim uslugama. Sve su to razlozi zbog kojih se klijenti odlučuju za našu Banku i zbog kojih će Banka i dalje jačati u 2019. godini. Zadovoljni klijenti koji godinama sarađuju i rastu uz Banku i koji su nas zbog izvrsnosti spremni i preporučiti su, po mom mišljenju, vrlo važan poslovni poduhvat.

RJEŠENJA KOJA ŠTEDE VRIJEME

 • Spomenuli ste moderna bankarska rješenja. O kakvim se novinama konkretnije radi?

– NLB Banka konstantno radi na kreiranju dodatnih vrijednosti za naše klijente i kao jedan od naših dugoročnih ciljeva ponuditi našim klijentima jedinstvene i kvalitetne usluge. Prije nekoliko dana predstavili smo i našu novu uslugu, a to je mobilna aplikacija NLB Pay, (NLB  mobilni novčanik), koja korisnicima MasterCard kartica nudi mogućnost plaćanja putem mobilnog telefona. Od sada klijenti svoja plaćanja mogu obaviti na način da svoj mobitel jednostavno prislone na POS terminal. Mnogi su benefiti ovakvog plaćanja, plaćanje je sigurno, a štedi vrijeme našim klijentima i nekako nas sve zajedno napominje da je budućnost već uveliko stigla.

Zaista smo ponosni što smo ovaj način plaćanja među prvima ponudili bh. tržištu. To je samo jedna od novina za početak 2019. godine, a u narednom periodu ćemo svakako nastaviti raditi na novim ponudama kreditnih usluga, unapređenju korisničkog iskustva, optimiziranju ponude proizvoda, te na razvijanju novih kanala distribucije bankarskih usluga.  

Poseban akcenat u 2019. godini stavit će se na digitalni aspekt bankarenja kroz promovisanje e-rješanja Banke koja su  transparentna, jednostavna za upotrebu i koja će uštedjeti vrijeme naših klijenata. Kako Banka snažno prati trendove u digitalizaciji, u 2019. godini ćemo uz tradicionalne marketinške kanale, još snažniji fokus staviti na online oglašavanje, oglašavanje putem društvenih mreža, SMS-a i mobilnih aplikacija.

 • Svjedoci smo prave utakmice u kojoj domaće banke nastoje pratiti svjetske trendove savremenog bankarskog poslovanja. Šta NLB čini na tom polju?

– NLB Banka se može pohvaliti svojim mobilnim i elektronskm bankarstvom koje klijenti koriste s lakoćom i u velikoj mjeri. Klijenti su vrlo pozitivni i svjesni su prednosti digitalnog bankarstva koje im osigurava dostupnost gdje god im je saradnja s Bankom potrebna. Digitalno bankarstvo zaista predstavlja brz, efikasan i pouzdan sistem koji korisnicima, putem interneta, omogućava pristup banci u bilo koje doba dana. Upravo iz tog razloga, konstantno radimo na unapređenju usluga iz te oblasti, koja klijentima štedi vrijeme i novac. Zašto bi klijent dolazio u banku kada može režije platiti putem mobilnog bankarstva, kada se o radu banke i novim uslugama može informirati putem web-a i društvenih mreža, kada svoje stanje na računu može lako pratiti. Međutim, vrata Banke su klijentima uvijek otvorena kada trebaju riješiti najvažnija životna pitanja kao što je renoviranje ili kupovina doma, štednja, finansiranje školovanja i slično.

PROSTOR ZA INOVACIJE

 • Krajem prošle godine na tržište ste izbacili novi proizvod – NLB MasterCard Charge karticu. Kakve su prve reakcije vaših klijenata?

Krajem prošle godine, našim smo klijentima, korisnicima NLB MasterCard Charge kartice, omogućili novi, brži i jednostavniji način podjele na rate prilikom kupovine i to na svim POS terminalima u zemlji i inostranstvu te prilikom online kupovine.

To znači da naši klijenti svoju kupovinu mogu podijeliti do 24 rate putem SMS-a. Ovaj način kupovine na rate je jedinstven na našem tržištu, a uz to je vrlo jednostavan i povoljan za klijenta.

Kako bi klijent koristio opciju kupovine na rate putem SMS notifikacije potrebno je da posjeduje NLB MasterCard Charge karticu, te uključenu opciju SMS notifikacije na MasterCard Charge kartici. Upravo uz ovu opciju, našim klijentima nastojimo maksimalno olakšati kupovinu i ići u korak sa svjetskim trendovima savremenog bankarskog poslovanja.

 • Kako, gospođo Žigić, ocjenjujete aktuelno stanje u bankarskom sektoru BiH i možete li predvidjeti u kojem će se smjeru ići dalje?
  – Bankarski sektor je vrlo dobro kapitaliziran i visoko likvidan te stabilan tako da postoje predispozicije da u 2019. možemo napraviti korak naprijed. Smatram da ima dosta prostora za inovacije kako bi klijentima ponudili jednostavna i moderna rješenja i još bolju saradnju s Bankom.