Iz dječijeg ugla – tehnologija ili ljudi: šta je temelj poslova budućnosti?

Iz dječijeg ugla – tehnologija ili ljudi: šta je temelj poslova budućnosti?

38
0
PODIJELI

Softhouse Consulting je u Bosnu i Hercegovinu, kao dio švedskog modela poslovanja, donio koncept “tribe okupljanja”. Suština ovog koncepta je da se u jednom otvorenom i prijateljskom dijalogu razmjenjuju razmišljanja i ideje. Bosanski “tribe” se okuplja oko ideje liderstva. Deseto po redu okupljanje se desilo 9.maja ove godine i u centar pažnje je stavilo četiri govornika sa rasponom godina od 10 do 14. Ovi mladi govornici izlagali su na temu poslova budućnosti, te o tome šta ili ko treba da nas pripremi za budućnost kojom će dominirati tehnologija.

Ada, Tarik, Mirza i Benjamin su uspjeli održati pažnju publike i pokrenuti nevjerovatnu diskusiju. O čemu su govorili?

Brzi razvoj tehnologije u posljednjih nekoliko desetljeća je promijenio način na koji vodimo živote. I privatne i poslovne. Ali ono što će odrediti budućnost ovog svijeta i naše civilizacije nije tehnologija. Bar ne tehnologija sama. Centralna odrednica naše budućnosti će biti ljudi. Uvijek su bili ljudi. Ali ovaj put ljudi sa posebnim setom vještina: dobri lideri, dobri komunikatori, odlični analitičari, oni koji umiju da rješavaju kompleksne probleme, empatični i spremni da rade za dugoročnu viziju.

Mirza Alagić govorio je o važnosti socijalno-emocionalne inteligencije za formiranje kvalitetnih međuljudskih odnosa te zašto i kako škola treba da bude prostor kada usavršavamo bitne vještine koje se očekuju na radnom mjestu. U trenutnom pristupu učenicima,  Mirza je naglasio kao važno i problematično da se svi učenici uče istim stvarima, uz ista očekivanja bez uvida u njihova interovanja i sklonosti. Mirza naglašava da ovaj pristup negativno utiče na samopouzdanje mnogih učenika i često dovodi do depresije još u osnovnoj školi.

Tarik Lika ima 14 godina i govorio je o važnosti uvođenja promjena u trenutačni pristup učenju kroz da se djecu podučavaju vještine kao  kritičko i kreativno razmišljanje, aktivno slušanje, vještine komunikacije i kolaboracije te prijeko važne vještine fleksibilnosti I kreativnosti. Tarik je dodatno stavio težište na pojačanu potrebi za razumijevanjem “promjene” kao nečega što će postati konstanta naših budućih radnih mjesta.

Ada Ćeremida i Benjamin Lulić, koji imaju 11 i 10 godina, su govorili o konkretnim poslovnim idejama odnosno svojim vizijama za budućnost poslovanja. Poput iskusnih menadžera su diskutovali o bitnosti razumijevanja klijenata za uspješan biznis, te važnosti zadovoljnih uposlenika za razvoj kompanije.

Naši govornici nisu samo naša budućnost – oni su ta budućnost već sada. Ukazujući nam na važne stvari kojima ih ne podučavamo unutar školskog sistema u kojem provode većinu svog vremena, vizionarski nas upozoravaju da nema potrebe da se opterećujemo idealnim rješenjima, kada će i neke realističnije, manje promjene napraviti pomak naprijed. Ne žele da odustanu od ideje da se kroz školski sistem trebamo pripremati za budućnost koja će sigurno biti dinamična. Oni daju prijedloge kako taj školski sistem unaprijediti – uz tehnologiju kao saveznika. Mirza, Tarik, Ada i Benjamin su glas svakog učenika i učenice u ovoj zemlji, glas koji ne traži nemoguće, već svjesnost da se kroz škole možemo pripremiti za tržište rada samo ako se unutar njih učimo vještinama koje će proizvoditi vrijednost na tom budućem tržištu. Ovi mladi lideri su jasno poručili: budućnost nas neće čekati. Iako kasnimo za mnogim razvijenim društvima, nije kasno da se osvijestimo da je ulaganje u ljude uvijek najbolja investicija.