Logo
Print

Intervjui zlatni BAM

srijeda, 09 Avgust 2017 17:39

Viliam Pätoprstý, član Uprave i izvršni direktor za financije UniCredit Bank d.d. Mostar, dobitnice tri Zlatna BAM-a za poslovanje u 2016. godini

NAJVEĆA NETO DOBIT U POVIJESTI BANKE

 

Unicredit-petoprsty-5

Naši rezultati su odraz unaprjeđenja usluga koje smo ponudili u prethodnoj godini. Omogućili smo klijentima da svoje poslovanje, uključujući i transakcijsko, obave na jednom mjestu, a istovremeno korištenjem elektronskih usluga pružili smo im veću slobodu i neovisnost

 UniCredit Bank d.d. Mostar je i u prethodnoj godini zadržala titulu vodeće banke na tržištu ostvarivši kontinuiran rast. Šta je ključ tog uspjeha?

 Izrazito smo ponosni što smo i u 2016. godini učvrstili poziciju tržišnog lidera u bankarskom sektoru Bosne i Hercegovine. Kao najveća banka u zemlji, UniCredit Bank je zaključila poslovnu godinu sa najvećom neto dobiti u svojoj povijesti od  81.5 milion KM, što je više nego zajednički rezultat drugo i trećerangirane banke u istom periodu. Ovo je postignuto uglavnom zahvaljujući značajnom rastu poslovanja, praćenim rastom tržišnih udjela kredita i depozita uz dobru kontrolu troškova i rizika.

Ponosni smo što smo dobitnici tri Zlatna BAM-a za najveću aktivu, za ukupni kapital i prinos na dionički kapital. Ostvarenjem stalnog rasta, koji je potvrđen i ovim nagradama, dokazujemo našu sposobnost samoodrživog rasta i stalnog unaprjeđenja u različitim segmentima.

Iako smo izrazito ponosni na sve što postižemo i što smo postigli u prethodnim godinama, stalno tragamo za onim što se može unaprijediti i što može pružiti našim klijentima veće zadovoljstvo poslovanja. Zadovoljni klijenti koji su nam ukazali svoje povjerenje i koji u nama vide stabilnog partnera potiču nas da još predanije radimo, što rezultira uspjehom koji potvrđujemo iz godine u godinu.

Na šta ste posebno ponosni u svome radu?

-       U skladu sa našom poslovnom strategijom, klijent je u centru poslovanja i tako osmišljavamo naše poslovanje. Naši rezultati su odraz unaprjeđenja usluga koje smo ponudili u prethodnoj godini. Omogućili smo klijentima da svoje poslovanje, uključujući i transakcijsko, obave na jednom mjestu, a istovremeno korištenjem elektronskih usluga pružili smo im veću slobodu i neovisnost. U 2016. godini, prvi smo uveli najviše sigurnosne standarde za kupovinu putem Interneta koje su propisale globalne kartične kuće Visa i Mastercard i na taj način pružili našim klijentima najvišu razinu sigurnosti prilikom online kupovine. Osim toga, uveli smo tehnologiju beskontaktnog kartičnog plaćanja koje omogućava još bržu kupovinu i veće zadovoljstvo, kao i unaprijedili proces realizacije i odobrenja kreditnih proizvoda, što je također smanjilo čekanje i ubrzalo poslovanje. Nastojimo pratiti tehnološke trendove te sa posebnom posvećenošću radimo na unaprjeđenju procesa i usluga sukladno potrebama klijenata i tržišta.

Šta izdvaja UniCredit Bank na tržištu BiH i šta je to što UniCredit Bank priprema za naredni period?

 -       Kao vodeća Banka na tržištu u Bosni i Hercegovini imamo odgovornost biti pouzdan partner ne samo građanstvu nego i bh. privredi, te uz stručno znanje i iskustvo koje dobijamo iz UniCredit Grupe, osiguravamo stalno unaprjeđenje usluga i poslovanja. Prepoznatljivi smo po uslugama koje pružamo kroz najveću mrežu poslovnica koja obuhvata teritorij čitave Bosne i Hercegovine. Naš prioret i dalje će biti dugoročni poslovni odnos s našim klijentima i mogućnosti za razvoj i jačanje Bosne i Hercegovine te kreiranje kvalitetnog poslovnog okruženja. Nastavit ćemo biti dinamična i moderna banka koja posvećeno odgovara zahtjevima tržišta i razmišlja o potrebama svojih klijenata. Istovremeno svjesni svoje društvene uloge i odgovornosti prema lokalnoj zajednici, nastavit ćemo aktivno raditi na njenom razvoju. 

 

 

 

Karlheinz-Dobnigg-predsjednik-Uprave-Raiffeisen-banke-u-BiHRaiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina – banka sa najvećim dioničkim kapitalom

U KORAK S EROM DIGITALIZACIJE

Raiffeisen banka je jedan od vodećih učesnika na bh. tržištu na kojem ostavlja značajan pečat te ostvaruje dobre poslovne rezultate prateći izazove u okruženju. Mnogobrojna, kako domaća, tako i međunarodna priznanja, kao što su priznanja renomiranih magazina Global Finance, Euromoney te The Banker, potvrda su uspješnog poslovanja Banke

Vrijeme digitalizacije i rastućeg značaja društvenih mreža kreira tržišne trendove kojima se Raiffeisen banka uspješno prilagođava. Kao jedan od lidera na tržištu, u nastojanju da odgovori zahtjevima klijenata, koji očekuju napredni nivo usluge, kreira inovativne bankarske proizvode koji poslovanje s Bankom čine jednostavnijim.

Prva je Banka koja je klijentima omogućila da korištenjem usluge Raiffeisen bankarstvo na Viberu mogu u nekoliko koraka poslati novac odabirom osobe iz Viber imenika. Primjenom sofisticiranih tehnoloških rješenja omogućeno je da klijenti s Bankom mogu komunicirati putem usluge Raiffeisen Viber Chat. Raiffeisen je prva banka u BiH koja s klijentima na jednostavan i personalizovan način komunicira putem web chat-a, te im nudi pomoć u vidu proaktivnog web chata. Imajući u vidu važnost društvenih mreža u životu ljudi i svakodnevnoj komunikaciji, neizostavni dio digitalnog poslovanja Raiffeisen banke su društvene platforme Facebook, LinkedIn i YouTube.

Klijenti Raiffeisen banke svoj zahtjev za kredit ili karticu mogu podnijeti kada oni to žele i sa mjesta koje im odgovara tako što će aplicirati online, putem web stranice Banke. U ovom slučaju klijenti poslovnicu posjećuju samo jednom, što predstavlja dodatnu uštedu njihovog vremena. Banka je i širenje svoje poslovne mreže prilagodila digitalizaciji te je početkom ove godine otvorila svoju prvu digitalnu poslovnicu.

Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina je supsidijarno lice Raiffeisen Bank International AG, jedne od vodećih banaka u Srednjoj i Istočnoj Evropi te Austriji. Na bh. tržištu posluje stabilno i uspješno već 25 godina, a trenutno preko 1.300 zaposlenika Banke kroz 97 poslovnica pruža usluge za oko 450.000 klijenata.

Također, Raiffeisen grupacija duže od 130 godina kombinuje ostvarenje finansijskog uspjeha sa društveno odgovornim poslovanjem.Upravljanje održivošću i društvena odgovornost su ključne komponente Raiffeisen identiteta i korporativne kulture. Odgovorno korporativno ponašanje u harmoniji sa okruženjem i društvom, ključno je za dugoročan ekonomski uspjeh.

Strategija održivosti temelji se na tri stuba od kojih je prvi da je Raiffeisen grupacija odgovoran bankar koji se prilagođava novim uslovima i trendovima na bankarskom tržištu, te održava status odgovorne kompanije kroz svoje poslovanje, procese i proizvode.

Raiffeisen grupacija nastoji biti fer partner prema svim internim i eksternim interesnim skupinama, otvorena je u komunikaciji sa svojim klijentima, te ih pravovremeno i transparentno obavještava o poslovanju Banke, što je drugi stub strategije održivosti.

Naposlijetku, treći stub predstavlja društvenu odgovornost Raiffeisen grupacije u okviru koje Raiffeisen banka dd Bosna i Hercegovina podržava brojne projekte od značaja za lokalnu zajednicu, te daje doprinos brojnim kulturnim i edukativnim projektima, kao i projekte usmjerene na najosjetljivije kategorije stanovništva, pri čemu je osnovno opredjeljenje Banke podrška projekata fokusiranih na djecu i osobe pod starateljstvom.

Karlheinz Dobnigg, predsjednik Uprave Raiffeisen banke:

POTVRDA POSVEĆENOSTI BH. TRŽIŠTU

-          Priznanje Zlatni BAM za najveći dionički kapital predstavlja potvrdu naše posvećenosti bosanskohercegovačkom tržištu na kojem nastavljamo da ostvarujemo uspješne poslovne rezultate i širimo našu poslovnu mrežu. Ova nagrada je za nas izuzetno značajna obzirom da potvrđuje ispravnost našeg poslovnog modela u okviru kojeg klijentima nastojimo isporučiti savremene i kvalitetne bankarske usluge kao odgovor na njihove potrebe koje su rezultat ere digitalizacije.

Ujedno, ova nagrada nas dodatno motiviše da u realizaciji naših budućih aktivnosti budemo još bolji. Za ovu nagradu su zaslužni stručnost i predan rad svih naših zaposlenika koje Banka smatra svojim najvažnijim kapitalom. Naravno, ovakav uspjeh ne bi bio moguć ni bez naših cijenjenih klijenata koji nam svakodnevno ukazuju svoje povjerenje poslujući sa nama te nam je zadovoljstvo nastaviti našu uspješnu saradnju i u budućem periodu.“

 

 

 

 

 

 

Milan-Radovic-Nova-banka-2Nova banka a.d. Banja Luka ima najveću aktivu među domaćim bankama

 

PRIMJER ODGOVORNOG POSLOVANJA

 

Nova banka je visoko tehnološki organizovana, zapošljava kompetentno osoblje i uspješno razvija odnose sa klijentima, upravljajući se kvalitetom. Banku izdvaja samostalnost u razvoju bankarskog informacionog sistema, izgradnja disaster recovery centra, implementiran sistem upravljanja kvalitetom, te implementiran sistem upravljanja sigurnošću informacija

 

Nova banka a.d. Banja Luka dobitnik je Zlatnog BAM-a dodijeljenog u kategoriji banaka sa najvećim iznosom aktive sa pretežno domaćim kapitalom. Odabir dobitnika izvršen je na osnovu ključnih finansijskih pokazatelja objavljenih u revizorskim izvještajima banaka za proteklu godinu. Prethodno, u 2004. godini, nagrađena je kao banka koja je prva izvezla bankarsko znanje i tehnologiju u inostranstvo, a zatim u 2015. i u 2016. godini, takođe, kao banka sa najvećim iznosom aktive sa pretežno domaćim kapitalom.

 

Uvećan akcionarski capital

 Na dan 31.12.2016. godine ukupna aktiva Nove banke iznosila je 2,02 milijarde konvertibilnih maraka. U 2016. godini Nova banka povećala je akcionarski kapital za preko 10 miliona KM. Iznos emisije je 10,89 miliona KM, podijeljen u 10,89 miliona običnih akcija, čija je nominalna vrijednost 1,00 KM. Ukupan kapital, koji čine osnovni (Tier 1) i dopunski (Tier2), dostigao je nivo od 186 miliona KM.

Nova banka je jedna od vodećih banaka na tržištu Bosne i Hercegovine. Od 1999. godine, kada je Banka osnovana, pa do danas, prepoznata je kao dobar poslodavac, te ima oko 690 zaposlenih. Organizacionu strukturu Banke čine Centrala Banke u Banjoj Luci, koja je smještena u modernom i savremenom objekatu u centru grada, te 64 druge organizacione jednice, odnosno, 12 filijala, Filijala za poslovanje hartijama od vrijednosti Broker Nova, 14 ekspozitura, 20 izdvojenih šaltera i 17 agencija. Od novembra 2002. godine listirana je na Banjalučkoj berzi hartija od vrijednosti, a od juna 2009. godine akcije Nove banke čine jednu od šest akcija, jedinu iz finansijskog sektora, prema kojoj se računa BH indeks koji se objavljuje na Vienna Stock Exchange.

 

Visoka profitabilnost 

Nova banka je visoko tehnološki organizovana, zapošljava kompetentno osoblje i uspješno razvija odnose sa klijentima, upravljajući se kvalitetom. Banku izdvaja samostalnost u razvoju bankarskog informacionog sistema, izgradnja disaster recovery centra, implementiran sistem upravljanja kvalitetom te implementiran sistem upravljanja sigurnošću informacija. Sve navedeno doprinijelo je sposobnosti Banke da se prilagodi tržištu, prvenstveno kroz građenje mreže poslovnica i intenzivno ulaganje u razvoj proizvoda, tehnologije i ljudskih resursa, te predstavlja vodeći primjer odgovornog poslovanja u Bosni i Hercegovini. Početkom 2016. godine, Nova banka je pokrenula program Kluba lojalnosti pod nazivom Super Nova. U okviru Kluba lojalnosti, u saradnji sa strateškim partnerom kompanijom MasterCard, Banka je izdala dvije nove vrste platnih kartica, a to su MasterCard World debitna i MasterCard World kreditna kartica. Ovim programom predviđena su nagrađivanja i pogodnosti za korisnike novih platnih kartica, a svi njihovi korisnici automatski su uključeni u Klub lojalnosti koji omogućava skupljanje bodova tokom transakcija plaćanja karticom, zatim pogodnosti u vidu popusta, besplatnih usluga Banke i ostalih pogodnosti koje nudi MasterCard.​​

 

Posljednjih nekoliko godina Banka je zabilježila izrazit rast u svim poljima i segmentima, što je rezultovalo visokim nivoom profitabilnosti u odnosu na banke koje posluju na tržištu Bosne i Hercegovine. Banka je pokrenula veliki broj aktivnosti na diferenciranju i jačanju korporativnog identiteta, društveno odgovornog upravljanja i implementaciji standarda korporativnog upravljanja, što je zajednica u kojoj Banka posluje prepoznala i priznala kroz veoma značajne nagrade.

 

 

 

 

 

 

20130317182858 184387NLB Banka a.d. Banja Luka ostvarila najveću ROA u 2016. godini

PRIZNANJE ZA DUGOGODIŠNJU TRADICIJU USPJEŠNOG POSLOVANJA

Ostvareni rezultati su podsticaj za održavanje pozitivnih odnosa Banke prema komitentima i odnosa zaposlenih prema svojim obavezama. Ovo je, ističu u Banci, posebno priznanje i za akcionare, kao i za NLB Grupu. Razvijajući sinergijske efekte sa sestrinskom bankom, NLB Sarajevo, realno je očekivati da će rezultati Banke i u narednom periodu biti uspješni   

Kao jedna od vodećih banaka na tržištu Republike Srpske, NLB Banka a.d. Banja Luka raspolaže sa najvećom distributivnom mrežom u Republici Srpskoj i tržišnim učešćem od 19%. Sve dosadašnje godine poslovanja Banke obilježene su uspjehom, ali je 2016. godina bila najuspješnija do sada.

U fokusu poslovne strategije Banke na prvom mjestu su potrebe komitenata. Banka u ponudi ima različite finansijske proizvode koji omogućavaju pružanje usluga komitentima na svim tržišnim segmentima. Razvoj partnerskog odnosa sa komitentima zasniva se na povjerenju, kvalitetnoj usluzi, zajedničkom poslovnom rastu, uz ocjenu rizika u poslovanju.

U NLB Grupi stvorena je pretpostavka za efikasniji razvoj, povećan kvalitet usluga i proširena paleta proizvoda.  

Značajno smanjenje NPL-a

Pored savremenih elektronskih servisa, više od 70 bankomata komitentima čine novac dostupnim 24 časa. Svoje povjerenje NLB Banci a.d. Banja Luka poklonilo je više od  23.000 pravnih lica i više od 250.000 građana. Banka nudi čitav spektar bankarskih proizvoda i usluga kreiranih za stanovništvo, mala, srednja i velika preduzeća. Neto krediti stanovništva u 2016. godini veći su za 14% u odnosu na prethodnu godinu. Značajan procenat učešća stambenih kredita smatramo dobrim pokazateljem. Ukupno stanje neto kredita pravnim licima veće je za 4% u odnosu na prošlu godinu, dok su krediti preduzećima veći za 20%.

Banka je u prethodnoj godini posebnu pažnju posvetila politici upravljanja kreditnim rizicima, te je i pored rasta kredita ostvarila značajno smanjenje NPL-a koji iznosi 5,1%. 

U procesu digitalizacije poslovanja uspješno je pokrenuta usluga mobilnog bankarstva, dok su u isto vrijeme rađena dodatna poboljšanja u uslugama elektronskog bankarstva, obezbjeđujući nove i poboljšane funkcionalnosti. Brzina u odgovoru potrebama tržišta omogućena za zahvaljujući sopstevnoj core aplikaciji bankarskog sistema.

Banka trenutno zapošljava 494 radnika i posebno se brine o zaposlenima posvećujući značajnu pažnju organizacijskoj klimi i kulturi. Razvoj zaposlenih podržavaju sistemi motivisanja, nagrađivanja, napredovanja, obrazovanja te podrške talentima.

Sinergija sa sestrinskom bankom

Dobri rezultati logičan su slijed efikasnog i kvalitetog poslovanja u proteklih 20 godina u kontinuitetu. Ostvareni rezultati su podsticaj za održavanje pozitivnih odnosa Banke prema komitentima i odnosa zaposlenih prema svojim obavezama. Ovo je, ističu u Banci, posebno priznanje i za akcionare, kao i za NLB Grupu. Razvijajući sinergijske efekte sa sestrinskom bankom, NLB Sarajevo, realno je očekivati da će rezultati Banke i u narednom periodu biti uspješni.   

Za nastavak uspješnog poslovanja biće neophodna ulaganja u savremene kanale komunikacije i proces digitalizacije, što je već predviđeno planskim dokumentima za naredni period. U viziji Banke dominira fokus na klijente, praćenje njihovih potreba i zahtjeva, i rad na unapređenju ponude, inovativnosti i jednostavnosti. Dugoročna orijentacija akcionara Banke za poslovanje na ovom području, kontinuiran rad na unapređenju kvaliteta rada i profesionalno osoblje predstavljaju siguran temelj za uspješnost u radu Banke u narednom periodu.

 

back to top
Poslovni Glasnik d.o.o. Sarajevo