Дървен материал от www.emsien3.com

The best bookmaker bet365

The best bookmaker bet365

Menu
RSS

UNIQA Online-AKCIJA IO webbaner 728x90px

Nije BiH toliko daleko od Europske unije

subota, 22 April 2017 11:52

Ivan Vlaho, direktor maloprodaje UniCredit Bank za Centralnu i Istočnu Evropu

Nije Bosna i Hercegovina toliko daleko od Europske unije

Približavanje bh. financijskog sektora Europi se ne može gledati izolirano od približavanja države BiH prema EU, a bankarstvo u EU prolazi kroz jednu transformaciju koja je inicirana raznim pokretačima, o čemu govori Ivan Vlaho, direktor maloprodaje UniCredit Bank za Centralnu i Istočnu Evropu

Sredinom prošle godine preuzeli ste funkciju direktora maloprodaje UniCredit Bank za Centralnu i Istočnu Evropu. Ako se ne varamo, prvi ste iz bh. bankarstva koji izgrađuje i uspješnu inokarijeru. Rezultati koje ste postigli prije prelaska na novu poziciju bili su izuzetni, ali šta je osim njih bilo važno za Vaše imenovanje?

-       Prije svega, hvala na lijepim riječima u vezi ostvarenih rezultata. Nisam tražio precizno obrazloženje kad su me pozvali iz Holdinga da se pridružim rukovodnom timu za Centralnu i Istočnu Europu. Jednostavno sam prihvatio poziv. Naravno, imam osobno subjektivno mišljenje o tome što je važno osim ostvarenih financijskih rezultata. Vjerujem da je važno ne doživljavati sebe preozbiljno. Zatim, ispravno i zrelo se nositi s objektivnom moći koja vam se dodjeljuje kroz napredovanje na značajnije hijerarhijske pozicije. Okruživati se vrijednim ljudima s kvalitetnim sustavom vrijednosti projiciranim u ponašanja koja mogu biti najbolji uzor u Grupi i na tržištu. Kombinacija dobrih poslovnih rezultata i izgradnje izvrsnog radnog okruženja stvara pozitivnu sliku iz koje svi sudionici tima imaju benefite. Osobna reputacija se gradi kroz reputaciju snage tima kojem pripadamo. Kolegice i kolege iz UniCredita u Bosni i Hercegovini imaju sjajnu reputaciju unutar UniCredit Grupe, iako u diviziji Centralne i Istočne Europe sudjeluju s manje od 5% u ukupnim rezultatima. Isto tako mogu potvrditi da je korporativna kultura UniCredit Grupe toliko motivirajuća da je zbilja veliko zadovoljstvo pripadati ovom sustavu.

Koliko Vam bankarsko iskustvo iz BiH pomaže u novom poslu?

-       Dosadašnje iskustvo mi pomaže u nekim temeljnim bankarskim temama i vjerojatno u izgradnji samopouzdanja da imam osnovne spoznaje kako bankarstvo u realnom, terenskom radu izgleda. Ipak, posao u holdingu zbilja zahtijeva i usvajanje novih kompetencija. Zadnjih nekoliko mjeseci izložen sam učenju u nekim područjima u koja do sada nisam ulazio. To zahtijeva značajan mentalni napor, ali sve u skladu s očekivanjima i kako treba biti.

Dok se ovdje razgovara o EU pravilima ponašanja u finansijskom sektoru, Vi ih prakticirate. Šta Vas je najviše iznenadilo u pozitivnom, ali i negativnom smislu, ako ima negativnih rekacija, u novom okruženju?

-       Nije Bosna i Hercegovina toliko daleko od EU. Kako geografski, tako i u smislu regulative i razvijenosti u financijskom sektoru. Udaljenost je naglašena u nekim drugim dimenzijama.

Šta Vam je najteže bilo prihvatiti ili čemu ste sa najteže prilagodili?

-       Sama promjena okruženja i kompetencija potrebnih za kvalitetno obavljanje posla donosi određeni napor. Ne znam šta bih izdvojio kao nešto čemu sam se teško prilagodio. Recimo, žao mi je što ne govorim njemački jezik. Nevezano za posao. Više za život u Beču općenito.

Kako iz EU perspektive ocjenjujete bh. bankarstvo i procese ovdje?

-       Bankarstvo u EU prolazi kroz jednu transformaciju koja je inicirana raznim pokretačima. Od digitalizacije i disrupcija potaknutim razvojem FinTech kompanija pa sve do očekivanih promjena u financijskom ekosistemu koju će nam donijeti financijska regulativa poput PSD2. Za očekivati je da će i u BiH trendovi biti slični, za pola koraka iza.

Šta je, po Vašem mišljenju, najvažnije brzo promijeniti za lakše i brže približavanje Evropi?

-       Približavanje
bh. financijskog sektora Europi se ne može gledati izolirano od približavanja države BiH prema EU. Ne idealiziram ulazak u EU, ali ipak mislim da je to jedini logičan put kojim bi BiH trebala kročiti. Vjerujem da bi iskorak u borbi protiv korupcije u društvu pomogao poboljšanju mnogih aspekata kvalitete života te doveo do ubrzavanja procesa približavanja EU.

Šta je to što mislite da će biti najveći problem ili prepreka, a šta olakšavajuća okolnost?

-       Najveća prepreka je naš mentalitet koji se, složit ćete se, razlikuje od njemačkog ili japanskog. Olakšavajuća okolnost bi mogla biti da smo relativno mali i ako nas EU okruži ulaskom svih susjeda, možda se možemo nadati većoj fleksibilnosti EU administracije prema nama kao specifičnom subjektu.

Koliko proces uključivanja finansijskog sektora u evropske tokove mogu olakšati inobanke u BiH?

-       Zahvaljujući pripadanju grupacijama iz EU, te primjenjujući standarde i politike „banaka majki“, bankarski sektor u BiH je na neki način već u EU. Razlikuje se samo u onim dijelovima gdje je bh. regulativa drugačija od regulative EU. Nema značajnih razlika u bh. bankarskom sektoru u odnosu na bankarske sektore zemalja poput Hrvatske, Bugarske ili Rumunjske, koje se već nekoliko godina sastavni dio EU.

Šta biste, sa sadašnjim iskustvom, drugačije uradili kada sagledate svoju raniju poziciju ili ništa ne biste mijenjali?

-       Ne bih ništa drugačije radio. Dokazano dobre poteze svakako ne bi imalo smisla naknadno preispitivati. S druge strane, lošiji potezi čovjeka izlože specifičnim prilikama za učenje i sazrijevanje. Istina, ne treba s njima pretjerivati, a mogu reći da ih nisam imao preveliki broj.

Nezadovoljstvo investicijama u BiH je prisutno zadnjih godina. Koliko je primjenjivo iskustvo EU ili kako se u savremena finansijska kretanja uklapa bh. Zakon o bankama?

-       Nivo investicija u BiH je prenizak unatoč hiperlikvidnosti, niskim kamatnim stopama i velikoj želji banaka da plasiraju višak likvidnosti. Drugim riječima, potpuno je jasno da uzroke u nedostatku investicija treba tražiti u nekim drugim područjima, a nikako ne u spremnosti banaka da plasiraju sredstva.

Želite li na kraju nešto poručiti, prokomentarisati ili dodati što smo propustili da pitamo a smatrate bitnim za razvoj i stabilnost bankarskog sektora u BiH?

-       Bankarski sektor u BiH je već na pristojnom nivou razvijenosti i stabilnosti. Naravno, razvoj je dinamička kategorija i nema kraja nastojanjima za poboljšanja. Ipak, u BiH je težište na razvoju društva i gospodarstva općenito. Tu imamo velika područja za unaprjeđenje. Razvijeni bankarski sektor može pomoći u procesu. Tako bi razvoj gospodarstva i bankarskog sektora u njemu bio uzajaman.

Sample 1a

 

abfbih od
abrs cbbih