PODIJELI

Realizacijom investicije u ukupnom obimu od više desetina miliona KM Hifa Oil će uskoro u Zenici otvoriti tehnološki najsavremeniji terminal tečnih goriva na Balkanu.

Ova kompanija je kao lider u distribuciji nafte i naftnih derivata u našoj zemlji prošle godine kupila Terminale Željezare Zenica, čim je osim jačanja konkurentskih prednosti novim investicijama omogućena još veća sigurnost i stabilnost snabdijevanja tržišta BiH naftom na duži rok, navodi se u saopćenju za javnost Hifa Oil-a.

– Provedbom ovog projekta Hifa Oil je postala kompanija za trgovinu i distribuciju nafte sa najvećim privatnim terminalima u BiH, čime je tržišna pozicija ove kompanije znatno poboljšana – dodaje se.

Ukupan kapacitet terminala je 13 miliona ltara goriva što je cca. 13.000 m3. Logistički posmatrano, punjenje teminala će se vršiti isključivo vozovima, što podrazumijeva otvaranje poslova i saradnju sa Željeznicama FBiH.

– Ovaj terminal koji se nalazi u srcu Bosne biće izuzetno dobar balans koji neće dozvoljavati ekstremna dizanja cijena na našem tržištu. Terminal će biti potpuno automatizovan. Neće postojati mogućnost nikakvog mehaničkog točenja. Cijeli proces će biti kompjuterizovan, što podrazumijeva i vaganje kamiona, točenje i izlazno vaganje, a što znači da vozač neće imati potrebu napustiti kabinu cisterne kada uđe na terminal. Poseban akcenat je stavljen na protupožarnu zaštitu koja zadovoljava najstrožije EU standarde. Terminal će također biti opremljen povratom isparavanja, tako da emisija štetnih gasova praktično i ne postoji. I još da dodam da će terminal imati dvije vrste utovara robe, standardni nadzemni utovar, i savremeni eco – utovar koji se vrši iz zemlje – pojasnio je Kenan Ahmetlić izvršni direktor i član Uprave Hifa Oil.

Otvaranje terminala u Zenici značiće i otvaranje novih radnih mjesta. Realizacija investicije i završetak radova se očekuje do kraja ljeta.

(eKapija)