PODIJELI

U konkurenciji sedamdesetak građevinskih projekata iz cijelog svijeta, Roditeljska kuća Pedijatrijske klinike KCUS-a osvojila je ovu prestižnu nagradu

Roditeljska kuća Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu dobitnica je međunarodne Graditeljske nagrade CEMEX. Ova nagrada se već skoro trideset godine dodjeljuje najuspješnijim projektima stambene, javne i infrastrukturne gradnje.

Roditeljska kuća osvojila je drugo mjesto u kategoriji Javne i poslovne građevine, a kao predstavnika Bosne i Hercegovine, odabrana je od strane Odbora nacionalne Graditeljske nagrade. Članovi Odbora su: doc. dr. Gordana Broćeta, prodekan za naučno istraživački rad Arhitektonsko-građevinsko geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, dr. sc. Ivo Čolak, redovni profesor Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, te poznati arhitekta Hasan Čemalović.

Roditeljska kuća Pedijatrijske klinike KCUS-a namijenjena je besplatnom smještaju djece oboljele od malignih oboljenja i njihovih roditelja, koji dolaze s područja izvan Kantona Sarajevo. U njoj se provodi i stručna psihosocijalna pomoć i podrška djeci i roditeljima, s ciljem prevencije i prevazilaženja psiholoških problema i poremećaja. Ona predstavlja drugi dom oboljeloj djeci i njihovim porodicama, nudi im porodičnu atmosferu i omogućava druženje s drugom djecom.

Arhitektonsko rješenje projekta je djelo Emira Salkića iz studija normal arhitektura iz Sarajeva. Projekat konstrukcije izvela je kompanija Euroengineer, takođe iz Sarajeva, a izvođač radova je kompanija Džena iz Gradčca.

Svojim međunarodnim izdanjem Graditeljske nagrade CEMEX podstiče i nagrađuje talente u arhitekturi i graditeljstvu, razvija globalnu kulturu inovacije i kreativnosti, te podstiče gradnju visoke održivosti upotrebom novih betonskih tehnologija.